Летният сезон е урожай за измамниците, които разполагат с богата

...
Летният сезон е урожай за измамниците, които разполагат с богата
Коментари Харесай

Баш майстори в атака: Измамници накацаха по покривите на сел...

Летният сезон е берекет за измамниците, които разполагат с богата палитра от схеми за омотаване на жертвите си, били инцидентни или авансово проучени и селектирани. Целта най-много, несъмнено, е да измъкнат колкото се може повече пари, след което да потеглят към идната дестинация и да търсят следващите наивници. Най-често в клопката попадат възрастни двойки или самотно живеещи хора.

Бабо, за 30 лева ще имаш лъскави улуци!

На върха на класацията за летните измами са баш майстори, предлагащи „ ремонт “ на покрив. Всяко лято живеещите по селата пропищяват от сходни „ услуги “. Схемата е извънредно елементарна, само че най-често сюжетът е извънредно безизходен и обвързван със солена сметка, безскрупулни закани и подражаване на активност.

Ето по какъв начин се реализира една сходна машинация. Група от няколко индивида си избират съответно малко обитаемо място. Подходът им е дръзновен. Влизат в двора на селската къща непоканени и стартират да викат. Когато видят, че са попаднали на самотно живеещ вдовец или вдовица, те към този момент са съвсем сигурни, че ще се увенчаят с триумф. Разговорът стартира с пояснение, че „ бригадата “ се занимава с поправки и търси квартира, тъй като са от София и са пристигнали в Пловдивско, с цел да си намерят работа и да си изкарат прехраната. Разбира се, най-честият отговор на притежателя на къщата е негативен и баш майсторите са готови за него. Тогава тематиката на диалог сменя посоката. Поглеждат към покрива и установяват, че улуците са изгнили, като биха ги сменили незабавно против скромната сума от 30-50 лв..

Следват секунди на размисъл от страна на бабата или дядото. В последна сметка 7 от 10 души се съгласяват. Офертата е извънредно примамлива - ще сменят всички улуци, и то бързо. Така жертвата е щастлива, че няма да занимава децата си и че ще им спести пари и главоболия, а в това време покривът на къщата ще блесне. Веднъж получила единодушие, работната бригада стремително ползва лъжливата си скица. Качват се на покрива и не престават да оплитат мрежите си. Започват да отстраняват керемиди и дъски, като в същото време изясняват, че покривът се нуждае от незабавен ремонт, другояче ще се срути. Докато договарянията вървят, на тавана на къщата към този момент зее дупка. От покрива баш майсторите хвърлят „ счупени “ керемиди и „ изгнили “ дъски. Жертвата към този момент стартира да изпитва подозрения, като в същото време се тормози да опонира. Чак в този миг взема решение да позвъни на своя наследник или щерка, с цел да помогне, като изгони измамниците или им начертае проект за деяние.

Тарторът на бригадата е квалифициран и за това. Хваща телефона и изяснява на детето на жертвата, че картината е апокалиптична. „ Много е зле ситуацията. При всеки дъжд ще тече. Вече сме почнали да работим “ са част от изразите, които употребяват. След което стартират ангажиментите. Дори и отсрещната страна да се дърпа, измамниците подчертават върху обстоятелството, че към този момент са почнали и няма по какъв начин да зарежат всичко по този начин. Пазарлъкът се води дълготрайно, като баш майсторите се кълнат, че ще е на ниска цена, качествено и съвсем единствено с персонални материали. Крайната цена обаче остава тематика табу, а изнудването към този момент е реалност. В последна сметка жертвата се принуждава да заплати някаква сума за свършената „ работа “, поради че бригадата е многочислена и не е ясно какво може да стори, в случай че не получи пари. Резултатът - разхвърляни греди, керемиди и дъски, полусъборен покрив и обещания, че ще се върнат да си дооправят и изчистят. Обаче от тях към този момент няма и диря. Те към този момент са в прилежащото село, където притискат следващата жертва. Обикновено при този сюжет излъганите не търсят полицията, тъй като си мислят, че нямат учредения, а пък и изпитват стеснение, че са се оставили да бъдат преметнати макар годините и житейския си опит.

Дай капаро и почваме да работим!

В доста от случаите измамниците даже и не опират до махане на керемиди и сякаш изгнили дъски. Схемата може да се дефинира като по-находчива от предходната, само че пък успеваемостта е по-ниска. Баш майсторите още веднъж нахлуват непоканени в двора на селската къща и оферират услугите си, отново със същите приказки какъв брой е зле покривът, какъв брой са пробити и криви улуците и по какъв начин всичко може да светне за ден-два. Започва вманиачен пазарлък, а в случай че определената жертва се хване на въдицата, измамниците настъпват. Искат капаро, с цел да стартират работа, а с цел да завоюват до дъно доверието, вадят спонтанен контракт, в тази ситуация хвърчащи листове, изпипани съвсем като за същинска договорка. Настояват за % от парите за ремонта, което значи сума от порядъка сред 3000 и 5000 лева - сякаш с цел да закупят нужните материали и да си покрият дневните разноски. Ако жертвата подпише и заплати, баш майсторите прибират пачката, стискат ръката на своя „ шеф “ и се разделят с ангажимента, че от на следващия ден ще кипи съществена активност. Това обаче по този начин и не се случва. Измамниците към този момент са на километри от селото и пробват схемата си на друго място. Последният сходен случай в Пловдивско датира от средата на юни, а излъганият е 76-годишен пенсионер от село Стрелци. Мнимите майстори обикаляли селото от врата на врата. Така стигнали до жертвата, която имала потребност от услугата. Стиснали си ръцете и пенсионерът наброил в задатък над 5 бона на непознатите мъже. Казали му, че до ден-два стартират работа. Дядото чакал седмица, само че майстори по този начин и не се появили. Така схванал, че е преметнат, и подал сигнал в полицията, която почнала търсене на измамниците. До ден сегашен без резултат.

Как да се предпазим

Задължително би трябвало да четем деликатно контракта, който подписваме, в случай че изобщо има подобен. Следим контрактуваната цена да се впише писмено. Задължително би трябвало да имаме образец от контракта, с цел да може, в случай че попаднем на машинация, да потвърдим какъв оригинал сме подписали. Ако измамници ви оплетат в скица за ремонт на покрив и по-късно ви изнудват за пари, потърсете околните си. Те най-адекватно ще ви дадат съвет по какъв начин да постъпите. Ако нямате близки и другари, на които да се обадите, потърсете помощ на телефон 112.

При подозрение за машинация може да потърсите Агенцията за отбрана на потребителите. Оттам ще ви спомагат при инспекция на контракта с майсторите. Могат да издирят въпросните лица, да се свържат с тях и да уредят спора ви съгласно законодателството. Те ще ви дадат и съвет по какъв начин да постъпите и по какъв начин да действате във всеки един случай, в който се съмнявате за машинация.

Винаги търсете лицензирана бригада за ремонт на покриви или други строителни и ремонтни действия във вашия дом. Така ще се предпазите от нежелани разправии с служащите по ремонта. Когато бригадата е лицензирана и предлага сложно обслужване при ремонт на покрив, постоянно можете да откажете или добавите услуга, да спрете ремонта на стадий, който вас ви устройва или да я наемете да доизгради структура, в случай че не сте удовлетворени от предходните майстори.

Когато избирате услуга по ремонт на покрив, би трябвало авансово да уточните включени ли са материалите в цената, каква част от сумата отива за труд, какво се предлага в услугата. Само по този начин ще прецените дали предлагането ви устройва и можем да му се доверите.

Добре е авансово да проучите цените на материалите и да се информирате за тяхното качество и издръжливост. Също и да сравните предложения на конкурентни компании, с цел да може да подберете тази, която пасва най-добре на вашия покрив и джоб.

Винаги покривът първо се нуждае от диагностика. Подобно на пациент, който отива при доктор, и покривната структура би трябвало да бъде прегледана, с цел да се посочи къде са проблемите в нея и какъв брой би коствал ремонтът. Лицензираната компания, за разлика от измамниците, постоянно прави предварителни огледи, с които да подкрепи последващия стадий на работа. Това е процедура при легалните услуги, защото в никакъв случай не е ясно единствено по изложение на клиента какъв брой е сериозен казусът и какво би трябвало да се направи по ремонта, с цел да се в профил теч, разбъркване на керемиди, продънен водосток или друга нередовност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР