„Пътека с препятствия“ за хора с увреждания: Може ли транспортът в Париж да стане достъпен навреме за Олимпиадата?

...
Летните олимпийски и параолимпийски игри през 2024 г. ускоряват плановете
Коментари Харесай

Летните олимпийски и параолимпийски игри през 2024 г. ускоряват плановете за подобряване на достъпа за хора с увреждания във и около френската столица, според организаторите. Но плановете за парижката обществена транспортна мрежа събудиха безпокойство, че временните подобрения, представени за игрите, са „пропусната възможност“ за трайна промяна.

Серж Мабили въвежда дестинацията си в мобилния си телефон: арена Берси в 12-ти арондисман (район) на Париж. От спирката на метрото на Place d'Italie, 2-километровото пътуване трябва да отнеме около 15 минути на линия 6 на метрото.

Но за Мабили, който е на около 50 години, това ще отнеме около 40 минути – потребител на инвалидна количка, няма начин за него да се ориентира в лабиринта от стълби на най-близката си метростанция.

„Париж е като писта с препятствия за хора с намалена подвижност“, каза Мабили, вицепрезидент на асоциацията на хората с увреждания APF Франция. „Те ще трябва да ускорят [подобренията], за да бъдат готови за Олимпийските и Параолимпийските игри.“

350 000 потребители с увреждания

Откакто Париж се представи през 2015 г. като кандидат за домакин на игрите, организаторите се ангажираха да проведат „приобщаващо и достъпно“ състезание, което би имало осезаемо положително въздействие върху 12-те милиона души във Франция – 17% от населението – които имат двигателни, сензорни, когнитивни или умствени увреждания.

Голяма част от жилищата, пътищата, транспортните връзки, олимпийските обекти и магазините в Париж са новопостроени или модернизирани преди игрите през 2024 г. Но от всички тези проекти, общественият транспорт в по-големия регион на Париж в Ил дьо Франс изглежда представлява най-голямото предизвикателство по отношение на достъпността.

Приблизително 350 000 хора с увреждания ще искат да пътуват между обекти в столицата през лятото на 2024 г., което намалява до 4000 до 5000 потребители на ден с ограничена мобилност.

Но само една година преди конкуренцията, качването на метрото, автобуса или надземния RER влак остава кошмар за пътниците с увреждания.

„Метрото е най-лошото — каза Мабили. „Само линия 14 и няколко други станции са достъпни, иначе навсякъде има само стълби. И дори не мога да преброя колко пъти асансьорите не работят.“

Често единствената възможност на Мабили е да се задоволи с автобуса. „Но времето за изчакване е много по-дълго и вие сте по-зависими от трафика“, каза той. „Често дори не мога да се кача в автобуса, защото рампата за достъп е счупена, или вече е твърде пълен с пътници, или автобусът не е успял да паркира правилно.“

Като добавим към проблемите с обществения транспорт, неща като дупки, високи бордюри и работа по пътя могат да превърнат преговорите по градските улици в изпитание. „Когато имате двигателни увреждания, трябва или да бъдете търпеливи, атлетични или да можете да вземете кола“, каза Мабили.

Транспортният орган Île-de-France Mobilités обеща да засили подобренията преди Игрите.

Бюджет от 1,5 милиарда евро е отпуснат за подобряване на достъпността на 270-те национални железопътни гари в Париж, обслужващи повече от 5000 потребители на ден. Има планове за инсталиране на повдигнати платформи и надграждане на звукови сигнали, пътеки за насочване, знаци и помощ.

„Всички трамвайни линии, както и линиите A и B RER вече са подобрени, а до 2024 г. всички автобусни маршрути в региона ще бъде завършен", каза Грегоар дьо Ластейри, вицепрезидент, отговарящ за района на Париж в Île-de-France Mobilités.

Въпреки това е „много по-сложно" да се направят промени в метрото, каза той. мрежата е на 100 години и някои станции не могат да бъдат променяни.“

Въпреки това, още четири метростанции трябва да станат достъпни до 2024 г., увеличавайки общия брой на 18.

„И 21-те нови станции, създадени чрез разширяване линии 4, 11, 12 и 14 също ще бъдат по-достъпни“, каза де Ластейри.

Автобуси, таксита, паркинг

Общо 5% от мрежата на метрото ще бъде достъпна за хора с увреждания потребители по време на олимпийските и параолимпийските игри.

Организационният комитет призна, че планираните подобрения няма да бъдат достатъчни за транспортиране на всички очаквани посетители с увреждания до и от 24-те олимпийски обекта в по-големия Париж.

Също така компенсирайте недостиг, предлага множество решения.

Достъпът до система за обществен транспорт по заявка за потребители с увреждания, наречена PAM (Pour Aider à la Mobilité, „подпомагане на мобилността“) ще бъде опростен и цените й ще бъдат намалени до 2 евро на билет. Совалкови автобуси за хора с увреждания ще бъдат разположени на основните гари и олимпийски обекти.

Правителството обеща да увеличи броя на такситата, достъпни за инвалидни колички в столицата от 200 на до 1000 превозни средства.

Места за паркиране и взимане най-близките до олимпийските обекти също ще бъдат запазени за достъп за хора с увреждания.

„Нашият цялостен подход е да гарантираме подкрепа, която отговаря на нуждите на зрителите с увреждания на олимпийските и параолимпийските игри, от началото до края на тяхното посещение“, каза Людивин Мунос, ръководител на Параолимпийската интеграция и достъпност за Организационния комитет на Париж 2024 г. и бивш параолимпийски плувец.

„За транспорта това означава предлагане на редица алтернативи.“

„Ние също така работим в районите около гарите и олимпийски обекти, за да сме сигурни, че всеки може да се придвижва възможно най-лесно, без бариери.“

Мабили приветства плановете, но все още има известни съмнения. „Системата на совалковия автобус звучи много добре на хартия, но все пак трябва да можем да стигнем до гарите за заминаване. Ще трябва ли да използваме обществен транспорт, за да стигнем до там?“

Като тенисист в инвалидна количка, Мабили планира да купи билети, за да гледа любимия си спорт. Засега той не знае как ще стигне до Ролан Гарос, мястото западно от Париж, където ще се играят мачовете.

„Настоящият план обхваща само места за лице с увреждания и едно придружаващо лице. Ами ако исках да отида със семейството си? Четирима сме. Как трябва да го направим? Ще трябва ли да се разделим?“

„И ние говорим за [транспорт за] 350 000 души. Ще има ли достатъчно автобуси и места за паркиране?“

Приобщаващо наследство?

Достъпни олимпийски игри са почти осигурени за около 9000 параолимпийски спортисти, които ще се състезават. Те ще бъдат настанени в селото на спортистите в Сена-Сен-Дени, което е предвидено да бъде напълно достъпно и включващо, от специално изградени душове до улични знаци.

Но какво наследство ще остане след напускането на спортистите?

Никола Мерил, националният съветник по достъпността в APF France hendicap, присъства на срещи за разширяване на достъпа с Организационния комитет на Олимпиадата, транспортните власти и правителството. Той е загрижен, че „краткосрочните мерки“, въведени за събитието, рискуват да засенчат цялостната „липса на напредък“.

„Олимпийските и Параолимпийските игри бяха идеалната възможност да се направят значителни подобрения в достъпността в Париж и по-големия Ил на столицата регион дьо Франс“, каза той. „Чуваме много за наследството на Игрите, но по отношение на транспорта изглежда, че той ще бъде – за съжаление – доста ограничен.“

Разочарованието на Mérille не е съвсем неочаквано – Франция отдавна изостава от сравними нации в законодателството за интересите на хората с увреждания.

Доклад на ООН през 2021 г. призова френското правителство да „преразгледа и приведе в съответствие“ законите и политиките за хората с увреждания, които не са в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на национално ниво и общинско ниво.

Те включват определението за увреждане в националния Закон за равните права и възможности от 2005 г., който, както се казва в доклада, е фокусиран върху идеята за предотвратяване и лечение на увреждания, въпреки че актът е залегнал във френското законодателство идеята, че достъпността трябва да бъде гарантирана за всички.

Почти две десетилетия след въвеждането на закона, Mérille не губи надежда.

„Има още една година и всички страни изглеждат мотивирани“, каза той. „Все още има време да наберем темпото, така че игрите да са успешни не само през лятото на 2024 г., но и след това.“

Тази статия е адаптирана от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР