Летните жеги налагат допълнителни изисквания към работодателите. Те са посочени

...
Летните жеги налагат допълнителни изисквания към работодателите. Те са посочени
Коментари Харесай

Важно! КНСБ напомни на работодателите при какви условия трябва да работят служителите в жегите

Летните жеги постановат спомагателни условия към работодателите. Те са посочени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места. Според нормативните условия и лекарските рекомендации, при работа навън при високи температури, би трябвало да се мине на омекотен режим на работа. Това значи, че може да се промени работното време, да вземем за пример да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, вида работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се обезпечат спомагателни персонални защитни средства, да се обезпечи задоволително вода, топли и студени питиета, както и пространства за възобновяване на топлинния баланс на организма.

В закрити пространства оптималната температура през топлия интервал не би трябвало да надвишава 28 градуса. Работодателите са длъжни още да обезпечат уместно работно облекло, както и долекарска и първа здравна помощ и уместно превозване на работещите с влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ.

Ако не спазят тези условия, инспекторите от ГИТ могат да извършат инспекция и да наложат санкция в размер от 1500 до 15 000 лева При наново нарушаване глобата скача от 20 000 до 30 000 лева КНСБ моли към работодателите да съблюдават нормативните условия и към служащите да търсят своите права при положение на нарушавания на законовите разпореждания и афишира парещ телефон за сигнали 02/ 40 10 427 и 02/ 4010 452

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР