Летището в Белград носи името на учения Никола Тесла от

...
Летището в Белград носи името на учения Никола Тесла от
Коментари Харесай

Сърбия получи четири оферти за концесията на летището в Белград

Летището в Белград носи името на учения Никола Тесла от 2006 година

© Belgade Aviation Museum Photo Archive [Wikimedia Commons CC by 3.0] Още по тематиката
Концесията за летище София ще бъде възобновена до два месеца

Консултанти по процедурата ще бъдат Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, заяви транспортният министър
31 окт 2017
Сърбия стартира процедура за концесията на летището в Белград

Кандидатите за оператор на " Никола Тесла " за 25 години не би трябвало да ръководят други аерогари в радиус от 450 км с над 1 млн. пасажери
13 фев 2017 Четири вложителя са подали обвързващи предложения за концесията на летище " Никола Тесла " в Белград, оповестява SeeNews, като се базира на информация в сръбските медии. Срокът изтича в петък.

Кандидатите

Кандидатите за 25-годишен концесионен контракт на интернационалното летище са три консорциума - първият е с присъединяване на френските компании Meridiam Eastern Europe Investments и Eiffage дружно с швейцарската Zurich Airport; вторият е формиран от индийската GMR Infrastructure Limited и гръцкия конгломерат Terna; третият консорциум е сред южнокорейската Incheon International Airport Corporation, турската Yatirimlar ve isletme и съветската VTB Capital Infrastructure. Четвъртата оферта е на френската компания Vinci Airports.

Сред деклариралите интерес е и обединяване сред китайските Hainan Air Travel Service, HNA и China National Aero Technology, които се класираха за кръга с обвързващите предложения, само че не са подали документи, прецизира сръбската организация Бета.

Инвестициите

По-рано този месец сръбският министър председател Ана Бърнабич разгласи, че държавното управление ще вземе авансово решение за най-хубавите обвързващи предложения до 25 декември.

Победителят в търга би трябвало да заплати сред 350 млн. и 450 млн. евро незабавно.

Сръбското държавно управление е притежател на 83.1% от Aerodrom Nikola Tesla, оператора на летището в Белград. През 2016 година чистата облага на компанията се намалява до 3.2 милиарда сръбски динара (26.8 млн. евро) от 3.3 милиарда динара година по-рано. През 2016 година летище " Никола Тесла " е обслужило 4.92 млн. пасажери, което е с 3% повече по отношение на миналата година.

Конкуренция със София

Едно от главните условия на държавното управление е претендентите в процедурата да не имат повече от 20% в други летища на разстояние 450 км от белградското, през които са минали повече от 1 млн. пасажери през 2016 година, или да не са концесионери на летища в същия радиус и със същия пътникопоток. Тези условия на практика трансформират концесионната процедура, оповестена от сръбското държавно управление, в конкурентна на процеса по търсене на собственик за летище " София ".

В края на октомври българският министър на превоза Ивайло Московски разгласи, че до два месеца концесията на аерогарата ще стартира още веднъж, откакто предходната процедура беше прекъсната от служебния кабинет с неразбираеми претекстове. Този път в процеса са привлечени интернационалните консултанти в лицето на Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. В момента двете институции работят по довършването на предконцесионните разбори след което търгът ще бъде рестартиран, евентуално при започване на 2018 година

От отдаването на летище " София ", което е един от най-големите държавни активи, държавното управление чака бързо заплащане от най-малко 480 млн. лева Средствата, най-малко съгласно остаряла концепция, ще бъдат изхарчени за покриването на задълженията на БДЖ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР