Летище София има потенциала да се превърне в едно от

...
Летище София има потенциала да се превърне в едно от
Коментари Харесай

Летище София на 80 години: Славно минало, уверено развитие и рекорд до края на 2017 г.

Летище София има капацитета да се трансформира в едно от най-големите и съвременни летища на Балканите. Това сподели министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски по време на отбелязването на 80-годишнината на столичното летище. Той разгласи, че от началото на 2017 година досега на летището са обслужени над 4 милиона и 400 хиляди пасажери, което е растеж с над 41% по отношение на същия интервал на предходната година. По думите му идващият месец се чака 5-милионният пасажер, а до края на годината броят на хората, минали през летището ще доближи рекордните 6 милиона. За съпоставяне за цялата 2007 година миналите пасажери през летището са към два милиона и седемстотин хиляди, сподели още той.

Изпълнителният шеф на летище София Владимир Рапонджиев разгласи, че през последните години се следи трайна наклонност към непрестанно увеличение на пасажерите, обслужени на летище София. „ Неслучайно авторитетна интернационална ранглиста дефинира софийското летище за най-бързо разрастващо се в категорията от 3 до 5 млн. пасажери. “, означи той.

По случай 80-годишнината членовете на Съвета на шефовете на летище София Ася Иванова и Мая Андреева, Владимир Рапонджиев, изпълнителен шеф на летището и Деян Дънешки, изпълнителен шеф на Български пощи валидираха пощенска марка. Тя съставлява миниатюра с изображение на летището, върху чиято фасада се отразяват очертанията на планината Витоша. В поддръжка на младите и надарени българи летище София избра създател на марката да бъде 24-годишният художник Емилио Бората. Тиражът на пощенското-филателно издание е 11 000.
По време на събитието гостите имаха опция да създадат виртуална разходка на летище София и да прегледат изложбата „ Непознатото летище София”, в която са събрани фотоси от предишното и сегашното.

Още за летище София:

За рождена дата на летище София се приема датата 16 септември 1937 година със издаването на Указа на цар Борис III, само че полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. През 1939 година е открита първата приемна постройка, а две гоини по-късно е приключено и летателното поле с създаване на грундова писта. В средата на ХХ век е издигната първата бетонна писта с дължина 1050 м. (за съпоставяне през днешния ден пистата за политане и кацане на летище София е дълга 3600 м ).

Първата постоянна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 година и е осъществена със аероплан Юнкерс Ju 52 (немски самолет). Първият полет, който през днешния ден се извършва за половин час, тогава е изпълнен два часа.

Бързо развиващият се авиационен бранш в края на ХХ век постанова нуждата от модернизиране на съществуващата инфраструктура на столичното летище. През 2000 година Терминал 1 е реновиран главно , като е уголемен салон „ Заминаване” и е обособена постройка за идващи пасажери. През 2002 година стартира градежът на нов терминал, който отваря порти в навечерието на приемането на България в Европейски Съюз – 27 декември 2006 година Терминал 2 е планиран да подхожда на потребностите на развиващия се трафик. През декември 2013 година Терминал 2 е уголемен, като по този метод е нараснал неговия потенциал.

На летище София оперират 2 9 самолетни компании, които извършват полети до 8 4 летища в 27 страни от Европа и Близкия Изток.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР