Летище София е обслужило 6 003 653 пътници през 2022

...
Летище София е обслужило 6 003 653 пътници през 2022
Коментари Харесай

Пътниците на летище София все още не могат да догонят нивата от 2019 г.

Летище София е обслужило 6 003 653 пасажери през 2022 година, оповестиха от компанията концесионер на аерогарата " СОФ Кънект ". От сдружението регистрират забележителен растеж по отношение на предходната година, само че с над 1 млн. пасажери по-малко спрямо 2019 година

" Европа чака възобновяване на пътническия трафик на равнищата от преди пандемията едвам през 2025 година Вярваме, че в София можем да се оправим по-добре, като към този момент имаме обезпечени 1 млн. нови седалки за 2023 година с помощта на дейната работа с самолетните компании ", разяснява по тематиката изпълнителният шеф на летището Хесус Кабайеро.

Това е и първата цяла година под управлението на В нея присъединяване имат фонда Meridiam с 99% и австрийската Strabag с 1%. Летищният оператор, с чийто опит беше извоювана концесионната процедура, е летище Мюнхен, само че то не взе участие като притежател в обединяването. Заради коронавирус срутва в пътуванията концесионерът получи дълга 10 годишна почивка от заплащане на такси към страната.

, като задачата е да се удвои потенциалът му и да се усъвършенства прекарването на пасажерите, преминаващи през летището. В момента " СОФ кънект " събира предложения за планиране на реконструкцията на терминал 2.
Реклама По какво работи летището
Срокът за събиране на предложения за разширението на новия терминал беше 23 декември. Целта е потенциалът на Терминал 2 да се увеличи, тъй че полетите от Терминал 1 напълно да бъдат трансферирани там, както и да има опция за още полети. Терминал 1 пък ще бъде употребен за ВИП и бизнес авиация. Според подписания с страната контракт концесионерът би трябвало да пусне в употреба и нов Терминал 3 до края на десетата година от концесията.

Първите дребни промени към този момент са забележими, след добилите най-голяма известност дивани, би трябвало изцяло да се обособи така наречен food court с заведения за хранене, кафенета, тераса и зона за пушене. През пролетта на 2022 година летището подписа контракт с швейцарската Dufry за активността в комерсиалните зони за интервал осем години и половина след интернационална тръжна процедура и ще ръководи общо тринадесет магазина - 11 от които duty-free и два duty-paid. Почистването беше поверено през март 2022 година на немската Dr. Sasse, като договорът е за три години с опция за удължение с 1 плюс 1 година.

В края на предходната година летището подписа контракт за строителство на 3 краткотрайни и 1 непрекъснат открити паркинги с " Главболгарстрой ". Стойността на поръчката е малко над 5 млн. лева Откритите паркинги ще са с потенциал от 100 до 500 места и част от тях ще покрият потребностите на пасажерите, до момента в който тече ремонт на покрития паркинг на Терминал 2, който е в неприятно положение от години.

За цифровото си развиване летището е отделило бюджет от към 10 млн. лева В идващите две години се чака да се случи и Целите на концесионера на летище София са той да покрива 100% от потребностите си от електрическа енергия. Това включва освен потребностите на концесионера, само че и на всички сътрудници, които работят в зоната на летището.
Реклама
Летище София разгласи и тръжна процедура с предмет " Система за обмисляне на ресурсите на компанията " (ERP). На първия стадий се чака заявяване на интерес от български и интернационалните IT компании, като срокът за това бе 2 декември 2022 година Новата ERP система е значима част от цифровата промяна на към момента ръчни процеси на летището.
Полетите на София
За миналата 2022 година пътувалите по интернационалните постоянни линии през 2022 година са били 5.4 млн., което е със 17% по-малко спрямо 2019 година До морските градове са летели единствено 232.2 хиляди, което е спад с 18%. Самолетодвиженията през 2022 година са с 12% по-малко в сравненение от преди Covid, или общо 53 722. Спад от над 14% се следи и при обслужените карго и поща, които за миналата година са 20 529 тона.

Топ дестинациите за миналата година са Лондон, закъдето са пътували над 400 хиляди души, Франкфурт - над 140 хиляди и Виена с почти същия брой пасажери. Чартърните пасажери за интервала бележат растеж от над 15% и са общо 250.5 хиляди
Свързани публикации Пътниците на летищата във Варна и Бургас са с 59% повече по отношение на миналата година 8 януари 2023, 09:24 Летищата в София, Варна и Бургас влагат в лични слънчеви системи 30 ноември 2022, 13:49 Летище София: Under Construction от следващата година 21 юни 2022, 15:32 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР