Летище Пловдив е готово от полунощ на 31 март да

...
Летище Пловдив е готово от полунощ на 31 март да
Коментари Харесай

Летище Пловдив е готово да посреща пътниците от Шенген

Летище Пловдив е готово от среднощ на 31 март да работи като част от шенгенското пространство за свободно придвижване. То е едно от четирите интернационалните у нас. На него към този момент са направени нужните промени, с цел да бъдат посрещани пасажери по новите правила.

„ Най-новото встъпление е делене на потоците на идващите посредством обозначаване на трасето и два обособени гейта. То стартира още от слизането от самолета. Има подробни инструкции по какъв начин да се стигне до гейта за пасажери от Шенген, който е разграничен от този, в който ще се вършат паспортни инспекции. ", изясни изпълнителният шеф на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

През летище Пловдив годишно пътуват 230 хиляди пасажери, а първите полети по новите правила ще бъдат посрещнати в неделя.

След 31 март родителите, които пътуват с децата си без другия родител, няма да се постанова да показват нотариално заверена декларация за страните в Шенген. Онези, които не желаят децата им да напущат територията на България, ще би трябвало да удостоверят решението си посредством акт на районните съдилища.

В момента седмично до Летище Пловдив се извършват 12 полета от Лондон, Белфаст и Манчестър.

Напреднали са договарянията за откриване на нови авиолинии и до испанския град Малага и втория по величина в Англия Бирмингам.

Принос за това има Фонда за развиване на летище Пловдив, в който членуват към този момент 9 общини - Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово и три юридически лица, частни сдружения - Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, Сдружение с нестопанска цел Фонд Феникс.

„ За разкриването на нови авиолинии са нужни финансови тласъци за самолетните компании. Летището е държавно и може да влага в инфраструктура, само че не може да отдели средства за тласъци на самолетните компании. Фондът е този, който може да го направи. ", добави Ангелов.

Той описа по какъв начин го е основал преди 13 години, когато още веднъж е бил шеф на летището. След като е напуснал поста през 2013 година, работата във Фонда е спряла и в този момент се пробва да възвърне работата му.

Възможностите за поддръжка на нови авиолинии изследват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Австрия, Норвегия и Кипър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР