Летище Бургас - част от Фрапорт Туин Стар, празнува своята

...
Летище Бургас - част от Фрапорт Туин Стар, празнува своята
Коментари Харесай

„Най-слънчевото летище на Черноморието“ празнува 95 години

Летище Бургас - част от Фрапорт Туин Стар, чества своята 95-годишнина, оповестиха от летището.
 Летище Бургас
Точно на 27 юни 1927 година стартира построяването на аеропорта от тогавашната френска компания „ СИДНА “, чийто директен правоприемник е сегашната AIR France, като през 1941 година е дефинитивно преотстъпено на българската страна.  
 Летище Бургас
Летище Бургас е знаково за българската авиация. На 29 юни 1947 година е обещано началото на линията София-Бургас , осъществена за първи път от българския пътнически аероплан Junkers Ju 52/3m, като тя се явява първата линия на българските въздушни линии на тогавашната Дирекция „ Въздушни известия “.  
 Летище Бургас
Летище Бургас е неповторимо и с различен любопитен факт. То може да се похвали с най-големия брой слънчеви дни в цяла Европа, което му печели прозвището „ Най-слънчевото летище на Черноморието “.
 Летище Бургас
То разполага с четвъртата по дължина писта на Балканите (3200 m),  като летището е значим транспортен хъб в Югоизточна Европа с множеството си пътнически и карго полети.

На 10 ноември 2006 година Летище Бургас, дружно с Летище Варна, бива отдадено на 35-годишна концесия на германо-българското сдружение „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД, като концесията включва вложения на обща стойност 403 млн. евро, които и към днешна дата вървят по проект, в това число с ограничения, ориентирани в региона ESG - екологични, обществени и управнически решения.  
 Летище Бургас
Безспорно, най-успешната година откъм брой обслужени пасажери бе 2018 година, когато летището е обслужило общо 3 255 568 пасажери , а към днешна дата се следи деен ритъм на възобновяване на пътникопотока и самолетодвиженията след пандемията, която засегна тежко въздушния трафик през последните години.  
 Летище Бургас
Към днешна дата продължава усилената работа по откриването на от ден на ден директни интернационалните линии, като за 2022 година от Летище Бургас може да се пътува до 77 дестинации в 26 страни, като неотдавна бе открита наново и лятната база на самолетна компания Wizz Air със аероплан, който ще обслужва огромна част от общо 16 атрактивни европейски дестинации. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР