Летищата в Европа понасят безпрецедентен шок заради намаляването на полетите

...
Летищата в Европа понасят безпрецедентен шок заради намаляването на полетите
Коментари Харесай

Летища и авиокомпании понасят безпрецедентен удар заради COVID-19

Летищата в Европа понасят невиждан потрес поради намаляването на полетите вследствие на епидемията от ковид и Италия, която от през вчерашния ден е изцяло затворена. Това основава заплаха от срив на въздушните връзки на континента, предизвести летищната организация Ей Си Ай Европа (ACI Europe), представена от Франс прес и Асошиейтед прес, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Организацията, която сплотява 500 летища в 46 страни, чака тази година аерогарите да посрещнат 187 милиона пасажери по-малко поради ковид.

Карантина анулира всички полети на Wizz Air до Италия и Израел

През първото тримесечие европейските летища са отчели спад на пътникопотока от 13,5 на 100, като най-засегнати са италианските летища.

Още преди вчерашното решение на Рим да затвори за придвижване цялата страна, италианските летища отчитаха спад от 60 на 100 през последния уикенд, означи генералният шеф на организацията Оливие Янковик.

"Сега те би трябвало да се борят срещу възможен цялостен срив на въздушните връзки ", уточни той, призовавайки държавното управление да отговори бързо и позитивно на настояванията на италианските летища за незабавни ограничения за помощ.

Организацията предвижда през 2020 година да има спад на пътникопотока със 7,5 на 100 вместо плануваното по-рано нарастване от 2,3 %.

Как ще помогне Еврокомисията?

Европейската комисия разгласи, че прави оценка на всички разновидности, в това число и внасяне на промени в разпоредбите за авиационните слотове в отговор на епидемията от ковид, съобщи Ройтерс.

"Разглеждаме и авиацията, защото авиацията е един от явно най-тежко засегнатите браншове. Разглеждаме... в това число разпоредбите за потреблението на слотовете ", сподели през днешния ден пред евродепутати комисарят за ръководството при рецесии Янез Ленарчич.

Wizz Air стопира полетите от София и Варна до Милано и Бергамо

Предстои да бъде взето дефинитивно решение, 27-те еврокомисари към момента заседават, посочи представител на Европейски Съюз.

Ще се стигне ли до цялостен срив на въздушните връзки

От 9 март италианската самолетна компания Алиталия (Alitalia) спря всички вътрешни и интернационалните полети от и до летище Малпенса в Милано. Авиопревозвачът прави единствено вътрешни полети от и до другото миланско летище, Линате, а интернационалните дестинации ще бъдат обслужвани от Рим.

Алиталия посочи, че реорганизира услугите си на летищата в Милано и Венеция след въведените нови държавни ограничения против епидемията от ковид.

Френската самолетна компания Ер Франс (Air France) разгласи на 10 март, че стопира всичките си полети до Италия от 14 март до 3 април в това число поради разпространяване на епидемията от Covid-19 в тази страна. До 14 март Ер Франс ще поддържа по един полет на ден към всяка от италианските си дестинации, с цел да могат клиентите, искащи да изтеглят пътуването си преди тази дата, да го създадат, посочи компанията.

Нискотарифният авиопревозвач Райънеър (Ryanair) заяви през днешния ден, че стопира всички полети до Италия до 8 април след решението на държавното управление да затвори страната, с цел да се спре разпространяването на ковид. Спирането на вътрешните полети в Италия стартира от на следващия ден, 11 март, а на интернационалните полети - от петък.

Райънеър прецизира в официално съобщение, че пасажерите, резервирали билети за този интервал, ще могат да получат парите си назад или да получат бон, с който да пътуват през идващите 12 месеца.

Бритиш еъруейз (British Airways) също анулира всичките си полети до и от Италия, само че единствено за през днешния ден, 10 март.

ИзиДжет (EasyJet) също приключи множеството от полетите си за околните дни.

Португалският авиопревозвач ТАП (TAP) анулира още 2500 полета в интервала март-май, откакто предходната седмица към този момент анулира 1000 връзки. Авиокомпанията уточни като причина спада в търсенето поради епидемията от ковид. Отменените общо 3500 полета се равняват на 7 % от полетите по разписание на превозвача за този месец, на 11 % от полетите за април и 19 % - за май.

Испания прекратява всички въздушни връзки от Италия от на следващия ден, 11 март, до 25 март. В текста са планувани някои изключения, по-специално за товарните полети и полетите за филантропични или медицински цели.

Скандинавските авиолинии САС (SAS) са поканили синдикатите да обсъдят 20-процентово орязване на заплатите на всички чиновници, в това число и на управлението, с цел да бъдат смекчени последствията от слабото търсене поради епидемията, заяви превозвачът, представен от Ройтерс.

Свиват активността си и американски самолетни компании

Американските самолетни компании Делта (Delta) и Американ еърлайнс (American Airlines) оповестиха, че понижават летателния си потенциал поради разпространяването на ковид, съобщи ДПА.

Американ еърлайнс свива потенциала на интернационалните си полети с 10 % за идния летния сезон. Освен това превозвачът ще намали със 7,5 % потенциала по вътрешните линии. Причината е отслабващото търсене поради вируса, добавя Ройтерс.

Делта орязва интернационалния си потенциал с 20 до 25 %, а вътрешния - с 10-15 %.

Мерките, взети от американските авиопревозвачи, включват внезапно прекъсване или ограничение на полетите до Китай, както и по-малко полети до Италия, Израел и Южна Корея.

В същото време Американ разгласи, че мощното поевтиняване на петрола, което докара до спад в цените на горивото, се чака да донесе икономии в размер на към 3 милиарда $ за 2020 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР