Летищата са порти към света. В България, те канят да

...
Летищата са порти към света. В България, те канят да
Коментари Харесай

Най-красивите места в България на една ръка разстояние


Летищата са врати към света. В България, те канят да поемете към което си пожелаете кътче по земното кълбо. Където и да желаете да отидете, задоволително е да се качите на самолета и да тръгнете на път. Всякакви красиви и любопитни страни, ви чакат да откриете техните забележителности, обичаи, традиции, просвета, храна и питиета, спортни и развлекателни мероприятия. Замисляли ли сте се обаче, че самолетите са идеално решение и за пътешестване в рамките на родината? Вътрешните полети канят да откриете хубостите и на градове като Варна, които са свързани със столицата с комфортни постоянни линии. Ето какво да разгледате.

Варна – морската столица на България, която целогодишно е изпълнена с посетители от целия свят


Вместо да разглеждате полети от София , с цел да посетите място отвън рамките на Родината, обърнете взора си във вътрешността и изберете Варна – перлата на Черноморието. Основана през далечната 570 година прочие н.е. като комерсиална колония с името Одесос („ град край водата “), Варна е превземана и разрушавана, освобождавана и изграждана още веднъж. До през днешния ден пази белезите на бурното си минало и гордо ги демонстрира на многочислените си посетители. С купата „ морски курорт “ Варна се окичва през 1921 година и към този момент над век я носи гордо. Предлага релакс на превъзходни плажове на Черно море, както и лечебни минерални заключения в к.к. „ Св. Св. Константин и Елена “, които са в помощ на пациенти със сърдечно-съдови болести. Многобройни заведения за хранене канят да опитате разнообразни специалитети в компанията на хубаво вино или друго обичано пиво. Нощният живот е извънредно разнороден през летните месеци, само че несъмнено има какво да предложи на феновете му и през другите сезони. Фестивали, концерти, развлекателни и културни събития също обживяват сцените на града целогодишно.
Black Sea coast in old city of Nessebar, Bulgaria

Вижте най-старото обработено злато в света


Варна е пазителка е на най-старото софтуерно обработено злато в света, което е на над 6 хиляди година – т.е. е по-старо с над 1000 години от Шумер и Египет. Съкровището е намерено в халколитен некропол от V-IV в. пр.Хр. и включва над 3 хиляди златни предмета с извънредно висока проба на метала – 23,5 каратово злато, всички с общо тегло над 6 кг. Негов основател е цивилизация през днешния ден известна като „ Култура Варна “. Можете да го видите в Археологическия музей на морската столица, като там е показан в достоверния си тип най-богатия гроб от находката, принадлежал на водач и сановник, изпратен в отвъдното с над 990 златни предмета. Тръгнете по стъпките на времето и  проследете развиването на града през неговите тракийска, гръцка, римска, византийска, българска ера.

Музеи и други любопитни варненски забележителности


Всичко това ви чака на един София Варна полет разстояние. В сърцето на Варна се издига Катедрален храм-паметник „ Св. Успение Богородично, “ трансформирал се в знак на полиса. В рамките на града се намира и доста живописния Аладжа манастир, който е построен в скалите и кани да поемете по стъпките на монасите отпреди епохи и да откриете тяхната обител. Не пропускайте да разгледате римските терми, които са част от центъра на Варна, както и Етнографския музей, Музея на Възраждането, Музей Нова история на Варна, Природонаучният музей, Музей на куклите, Музей по история на медицината, Учебен музей. Изберете обичаните си хранителници на история и ги посетете. Много забавна и за огромни, и за дребни, е фрегатата „ Дръзки “, която ви чака през Военноморския музей. Кани да откриете къде са живеели моряците, тръгнали на път да извършват дълга си към България. Не пропускайте да откриете и чудесата на делфинариума и аквариума на града, както и да посетите многочислените му галерии и театри.
Aerial top view of Nesebar, ancient city on the Black Sea coast of Bulgaria.

Кътчетата покрай Варна, които несъмнено си коства да видите


Морската столица предлага неповторима атмосфера, изпълнена с многочислени забележителности, заведения за хранене, варианти за извършване на покупки, безгрижна отмора и всичко, което обичате да откривате, когато пътувате. Каним ви като слезете от София Варна аероплан , да наемете автомобил от летището и да откриете освен съкровищата на Варна, само че и тези наоколо до нея. На 8 км. Северно от града ви чака „ Евксиноград “ – резиденцията на Александър Батенберг, Фердинанд и Борис III. Живописна и красива, тя е ситуирана на 3-километрова пясъчна линия и разполага и с голям парк. Имайте поради, че с цел да можете да я разгледате, е належащо авансово да заявите визитата си на имейла на обекта, където ще потвърдят включването ви в групата, водена от екскурзовод за съответните ден и час.

Западно от Варна, на 18 км. от града, се издига естественият феномен “Побити камъни, ” който и до през днешния ден е предмет на многочислени хипотези и е с неуточнен генезис. На 33 км. в село Неофит Рилски пък, се намира извънредно огромния и възвишен „ Исторически парк “, който кани да разгледате другите стадии от българската история – от древността, до през днешния ден. Изгражда се към този момент няколко години, като поетапно се приключват и отварят другите обекти, част от комплекса. Дворецът и ботаническата градина в Балчик ви чакат на към 50 км. на север, като оферират една извънредно живописна разходка из луксозен парк и лятната резиденция на румънската кралица Мария (1875–1938г.), ситуирани на първа линия море. По пътя не пропускайте да разгледате и Добрич, който също има какво да предложи на своите посетители. Близо до Варна е и крепостта Овеч, която се издига над Провадия и помни времето доста епохи обратно.

Не пропускайте опцията да откриете освен съкровищата на останалия свят, само че и тези, които личната ни Родина пази. Варна е същинска перла на крайбрежието, чието посещаване постоянно е добра концепция. Древна и модерна, обичайната и съвременна, пъстра и разнолика, морската столица гостоприемно посреща своите посетители. Открийте я!

Снимки: esky.bg
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР