Лесно ли се снима нощното небе? Не, но си струва

...
Лесно ли се снима нощното небе? Не, но си струва
Коментари Харесай

Астрофотографът Михаил Минков, който прави невидимото видимо

Лесно ли се снима нощното небе? Не, само че си коства напъните. Заради вълнението да видиш скритите за човешкото око форми и цветове. Михаил Минков е " ловджия " на звезди и планети, които запечатва в спиращи дъха фрагменти. Той е притежател на доста награди за астрофотография и е човек на деня на Свободна Европа.

Той е художник, графичен дизайнер, само че най-много фотограф. Снима, откогато се помни. Предимно пейзажна снимка. През последните пет години обаче подвига обектива си към нощното небе.

И прави едни от най-хубавите фрагменти на звездите и на Млечния път. Доказват го селекциите и премиите, които печели от влиятелните интернационалните състезания за астрофотография.
 С тази гледка Minkow e номиниран за един от 25-та най-хубави астрофотографи във света в влиятелния кураторски конкурс Milky Way Photographer of the year 2023
Още от дете Михаил Минков е удивен от звездите. Казва, че със благоговение е гледал нощното небе. Сега това възприятие е сменено със примирение и признателност.

" Да стоиш под арката на Млечния път през топла лятна нощ, заобиколен от звуците на щурците и аромата на лавандула, е прекарване, което мъчно може да се опише или не помни ", споделя той.
 Снимка на Михаил Минкож
Всичко почнало с раждането на щерка му, с чието развъждане първоначално е бил компактно зает. Свободното му време на процедура е било нощем. Така, лека бавно, Михаил Минков се специализира в хващане в кадър на " магията на звездите ".

" Знаете ли, става известно, че доста хора в никакъв случай не са виждали Млечния път със личните си очи, което е безпределно тъжно ", споделя той.
 Mihail Minkov photography
Нощната снимка не е просто да излезеш и снимаш. Трябва да е на задоволително мрачно място, надалеч от светлинното замърсяване на градовете, би трябвало да се мисли за атмосферните условия, етапа на луната... Но всичко си коства поради вълнението от сниманото на невидимото за очите в цветове и форми.

" Нашите очи са прекомерно несъвършени да уловят цветовете и формите, които се крият в тъмнината на нощта ", споделя Минков.

Но техниката е способна. И фрагментите, запечатани от него, са спиращи дъха.
 Един от селектираните фрагменти на Минков за състезанието Astronomy Photographer of the Year 2022
Те са селектирани за присъединяване в редица интернационалните състезания за астро- и нощна снимка.

Тази година Михаил Минов стана един от 25-та финалисти в състезанието, който се провежда за шеста поредна година от американския блог.

За първи път българин попада измежду финалистите на състезанието, който е измежду най-престижните по астрофотография.

На другия от състезанията за астрофотография -, проведен от Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон, предходната година Михаил Минков е селектиран с 4 фрагмента и един от тях печели второ място в категорията " Хора и Космос ".
 Кадърът на нощното небе над паметника на Бузлуджа, който печели второ място в категорията
Кадри на Михаил Минков са оповестени от международни медии като National Geographic, BBC Earth, The Guardian, SkyNews, Forbes, Daily Mail, Astronomy pictures of the day by NASA, Bored Panda и доста други.

Фотографът споделя, че въпреки всичко най-на сърцето му са фрагментите, в които взе участие фамилията му. Той е женен, има щерка и наследник.
 Синът и дъщерята на Михаил Минков на фона на нощното небе.
" Когато има опция, децата идват с мен на фотосите. Запалвам и тях, построяват хармония в душичките си, с цел да търсят красивото. Природата е най-великият художник. "

и образова хора, които желаят да се занимават с астрофотография. Планира фототурове по света - единствено за астроманиаци.

За идната година има планувани турове в Египет, остров Суматра, Намибия.
 Снимка на Михаил Минков, определена за фотография на деня на НАСА на 20 май 2020 година
Фотографът поучава тези, които желаят да се занимават съответно с астрофотография, да не бързат първо да си купуват скъпа техника, а да влагат в себе си, да учат повече за композицията, обработката и техниката на снимане.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР