Лесно е да мислим за изчислителния облак като за несъществуващото

...
Лесно е да мислим за изчислителния облак като за несъществуващото
Коментари Харесай

Облакът е най-ожесточеният фронт във войната за чипове

Лесно е да мислим за изчислителния облак като за несъществуващото място, където се намират последните серии на Netflix, вашият плейлист в Spotify, милиони безразборни селфита и вашият дигитален помощник. Още по-лесно е да го игнорирате напълно, най-малко до момента в който Alexa не ви предизвести, че вашето пространство за предпазване се запълва и услужливо ви предлага да наемете в допълнение място, от което постоянно наподобява, че има още разполагаем. Необходимо, безплътно и за 9.99 $ на месец и безгранично: това е етерът на цифровата епоха. Този етер обаче има доста осезаема страна - големите центрове за данни, където цялата тази информация е физически съхранявана и все по-често обработвана от мощни компютри, известни като сървъри. Полупроводниците, които вършат сървърите мощни, бързо се трансформират в най-тежкия фронт в борбата за международния пазар на компютърни чипове на стойност 600 милиарда $.

Промяната
Стаите със сървъри започнаха да заменят мейнфрейм компютрите през 90-те години. Тогава те са били благосъстоятелност на фирмите и са били ситуирани в техни пространства. Те са работили най-вече с чипове, създадени от IBM и HP, огромните софтуерни компании от това време. Те бяха сменени с чипове на Intel, която доникъде на първото десетилетие на века трансформира господстващото си състояние измежду полупроводници за лични компютри в съвсем монополно състояние на пазара за сървъри. Нещата още веднъж започнаха да се трансформират преди към десетилетие, когато Amazon стартира да продава част от свободния си сървърен потенциал. Microsoft и Гугъл я последваха и по този начин се оформи промишлеността за облачно пресмятане. С разрастването на облака се усили и конкуренцията на Intel.

Днес пазарът за сървърни процесори става по-голям, по-претъпкан и по-сложен (бизнесът с чипове за памет, които съхраняват данните, вместо да ги обработват, е друг, по-комерсиализиран и по-малко доходоносен). Intel, която проектира и създава полупроводници, изкарва 33% от приходите си от чиповете за сървъри по отношение на 29% през 2019 година Специализираните проектанти на чипове, които не правят лично произвеждане, уголемяват бизнеса си за сървърни чипове даже по-бързо. Центровете за данни в този момент дават отговор за 39% от продажбите на Nvidia, растеж по отношение на 7% преди шест години. За AMD, различен американски архитект на чипове, цифрата е скочило от 17% до 23% сред 2020 и 2021 година Големите облачни снабдители, в това число Amazon и Гугъл, се включват в играта посредством проектирането на лични чипове, постоянно въз основа на проекти на Arm, компания с японска благосъстоятелност, която лицензира подготвени планове, които клиентите могат да приспособят към своите потребности. След това плановете са гравирани върху силиций от поръчкови производители, най-много тайванската TSMC, които също уголемяват потенциала си за сървърни чипове.
Реклама На какво се дължи конкуренцията
Два фактора изясняват конкурентната стихия. Първият са размерът и растежът на пазара. Чиповете за центровете за данни са ярък лъч в другояче мрачната година за промишлеността за полупроводници, която се намира в повтаряем спад, който изтри две пети от пазарната стойност на международните производители на чипове през тази година. Докато продажбите на лични компютри и смарт телефони и чиповете вътре в тях се чака да спадне тази година, търсенето на сървъри се предвижда да се усили. Анализаторската компания Synergy Research Group чака, че облачните колоси ще изградят над 300 нови центъра за данни по света до 2024 година В най-големите от тях биха се разположили най-малко 100 хиляди сървъри. Това ще изисква извънредно доста чипове. Според друга изследователска компания - IDC, облачните и локалните центрове за данни ще закупят полупроводници на стойност 71 милиарда $ през 2022 година спрямо 42 милиарда през 2019 година Продажбите може да набъбнат съвсем на половина през идващите към пет години, двойно по-бързо от промишлеността за чипове като цяло. По-голямата част от този растеж ще пристигна от процесори вместо от чипове за памет.

Втората причина за тези промени е възходящата трудност на дейностите на облака. Той към този момент не работи единствено като външен корав диск. Той е изпълнен с нови благоприятни условия, които изискват разнообразни архитектури на чиповете. В някои случаи това значи смяна на предназначението на съществуващи технологии. Облачният бизнес на Nvidia е построен върху нейните графични процесори - профилирани чипове, които се употребяват за основаването на компютърни анимации. Оказва се, че графичните процесори, които са били основани през 90-те години, с цел да подобрят видеоигрите, също по този начин са отлични за създаването на модели с изкуствен интелект (AI). Наскоро Intel стартира производството на първата си серия независими графични процесори, с цел да се конкурира с Nvidia, както и с AMD, която също ги създава.
Нови дизайни
Също по този начин се появяват напълно нови дизайни. Облачните колоси, стремящи се да подобрят продуктивността си и да съкратят разноските, са заети да приспособяват енергийно ефикасните планове на Arm. Произведените от Arm чипове Graviton на Amazon се употребяват в доста от сървърните ферми на компанията. Гугъл прави същото със личните си Tensor Processing Units. Microsoft създава персонализирани планове за своя облак Azure. През 2020 година Nvidia предложи да закупи Arm за 40 милиарда $, значително, с цел да усъвършенства своите облачни оферти. Сделката пропадна през февруари измежду антитръстови инспекции, само че все пак компанията възнамерява да пусне чип за сървъри с общо предопределение през идната година, с цел да се бори по-пряко с Intel.

Един явен победител от облачния взрив е TSMC. Тя е единствената компания, която сега е способна да създава най-модерните процесори, които са най-търсени от облачните снабдители. Intel се надява, че неотдавнашният софтуерен прогрес и навлизането в областта на договорното произвеждане - дружно с 52 милиарда $ нови американски дотации за локалното произвеждане на чипове - ще оказват помощ да се преодолее разликата с тайванската компания и да си върнат част от тези клиенти (въпреки че непрекъснато ниската цена на акциите на компанията загатва, че вложителите се съмняват).
Реклама
Иронично за хардуерния бизнес, друга огромна част от " плячката " от облачните чипове може да отиде за фирмите, които оферират най-хубавия програмен продукт. Популярният програмен език на Nvidia CUDA към този момент улеснява разработчиците да покачват продуктивността на нейните чипове. Засега облачните колоси, наподобява, са удовлетворени да работят с Nvidia, вместо да се пробват да се конкурират с нейния профилиран програмен продукт. Но те са, преди всичко, софтуерни компании, тъй че това спокойно общуване може да не продължи постоянно. Всичко това би трябвало да тревожи одобрените играчи като Intel и Nvidia. За облачните консуматори това съвсем несъмнено значи по-добри, по-евтини и все по-невидими услуги.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Nvidia разгневи гейм общността с ново потомство по-скъпи видео карти 24 септември 2022, 11:25 Съединени американски щати ще наложат на Китай по-широки ограничавания върху износа на американски чипове 13 септември 2022, 15:06 Гигантите в облачния бизнес се конкурират да защитят огромните си облаги 9 септември 2022, 06:47 STMicro и GlobalFoundries строят фабрика за чипове за 5.7 милиарда евро във Франция 13 юли 2022, 09:43 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР