Леонид Брежнев възнагради послушанието на куклата си на конци Тодор

...
Леонид Брежнев възнагради послушанието на куклата си на конци Тодор
Коментари Харесай

Как Тина Търнър се озова в комунистическия Бургас - една история за безплатните съветски танкери с гориво

Леонид Брежнев възнагради послушанието на куклата си на конци Тодор Живков като ѝ подарява ежемесечно безвъзмездни танкери с петрол, които ние продавахме на международните тържища

Общинският съвет в Бургас разисква във вторник дали да се сложи паметна плоча на Тина Търнър на фасадата на една от спортните зали в града - „ Бойчо Брънзов “. Тя е на процедура най-старата. Намира се в ж.к. „ Зорница “. А повода точно там да се сложи такава плоча е, че в мрачни комунистически времена - през 1981 година, в нея концерт изнася починалата към този момент американка.

От днешна позиция наподобява сюрреалистично - посред мрачна тиранична страна и сив работен град се появява самата Тина Търнър...

По това време България употребява богатствата от топлите обятия и целувки сред другарите Тодор Живков и Леонид Брежнев. Съветският партиен и държавен началник взема решение да възнагради послушанието на куклата си на конци като ѝ подарява ежемесечно безвъзмездни танкери с петрол. Трудно ми е да посоча броя им, само че тя надвишава нужното количество за преправка в „ Нефтохим “. По тази причина остатъкът се препраща непосредствено за продажба на международните тържища. И в края на 70-те страната ни се вижда с доста пари.

Магазините са действително празни, лека индустрия или няма, или е незабележима, само че страната взема решение да преразпредели тези остатъци не към запълване на магазините със артикули, а към зрелища.

Започват да идват скъпоплатени западни реализатори, които изнасят концерти в мрачните комунистически зали, а Българската телевизия (БТ) пък, по свои си посоки, кани международни звезди за участия в новогодишните ѝ стратегии. Така у нас се появяват настоящите тогава Аманда Лиър, Ейми Стюърт, Сара Воон, Прешъс Уилсън с „ Иръпшън “, „ Мейууд “, „ Да шортс “, „ Сарагоса бенд “, Къртис и „ Да бумбокс “... И Тина Търнър.

Този разгул завършва през 1986 година, малко откакто Горбачов спира танкерите, а валутата от безплатния петрол свършва. Това може елементарно да се забележи по новогодишните стратегии на БТ.

Последната с непознати посетители е от новогодишната нощ на 1985 против 1986-та. Но въпреки всичко е значимо да се означи, че едно е да имаш торба с валута и да поканиш някого, друго е той да реши да пристигна, знаейки каква печална популярност има нашата страна - „ българския чадър “, атентатът против папата през същата тази 1981 година, осъществен от турчина Мехмед Агджа, който година преди този момент е безценен посетител на Държавна сигурност и обикаля първокласните ни хотели по морето и в София...

И въпреки всичко Тина Търнър е пристигнала и е пяла. В тази дребна сива зала. Напълно на място е слагането там на паметна плоча.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР