Леонардо да Винчи е сред гениите, изпреварили времето си, но

...
Леонардо да Винчи е сред гениите, изпреварили времето си, но
Коментари Харесай

Тази басня от Леонардо да Винчи ще ви даде ценен урок

Леонардо да Винчи е измежду гениите, изпреварили времето си, само че с изключение на скъпи писания от региона на анатомията, изобразителното изкуство, астрономията и инженерството, той е оставил и забавни басни с значими поучения.

Баснята за самозабравилия се бръснач ще ви покаже за какво мързелът е най-опасното човешко качество.

Един ден бръсначът излязъл от своя калъф и забелязал по какъв начин слънцето се отразило в неготово тяло. Това го предиздвикало да се възгордее и да повярва, че той дава светлина и топлота на целия свят.

- Повече няма да се върна в бръснарницата, споделил си. Боговете са ме дарили с такава хубост и поради това няма да се занимавам с низости като работа. Повече няма да бръсна сапунисаните бради на простите селяни, ще намеря местенце за спокойна отмора.

И по този начин бръсначът избягал от калъфа, намерил камък и почнал да се припича на него ден след ден, без да прави нищо. С времето обаче забелязал, че блясъкът му стартира да понижава и да се трансформира в ръждясващо парче метал.

Бръсначът си дал сметка, че блестящата му повърхнина се дължи на наточеното му острие, което няма по какъв начин да има без постоянна работа. Съжалил, че се е отдал на мързел, тъй като това го трансформирало в непотребна движимост.

Баснята демонстрира, че мързелът е най-голямото прелъщение и може да закопаем даже най-големите си гении, в случай че не работим всеки ден по тяхното насърчаване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР