Леле Мора, с рождено име Дарио Джулио Алесандро Габриеле Мора,

...
Леле Мора, с рождено име Дарио Джулио Алесандро Габриеле Мора,
Коментари Харесай

Леле Мора: Манипулираха ме в затвора, за да говоря лъжи

Леле Мора, с рождено име Дарио Джулио Алесандро Габриеле Мора, е измежду крупните милионери в Италия,  дясна ръка и бизнес сътрудник на някогашния италиански министър председател и медиен магнат Силвио Берлускони. Мора е измежду най-известните италиански мениджъри в шоубизнеса, музикалната промишленост и спорта и се дефинира като „ Откривател на звезди “. Бил е управител на Мадона, на Лучано Павароти, на Диего Марадона и доста други Роден е на 31 март 1955 година в Баньоло ди По, област Венето в Северна Италия. Името му добива скандална известност на Ботуша след  обвинения в укриване на налози, измами, склоняване към проституция и други Заедно с Берлускони е упрекнат в шумната спекулация „ Руби “ за полови контакти с малолетни. През 2013 година Леле Мора е наказан на 7 години затвор от съда в Милано. Излежава година и половина, само че заради здравословни аргументи е освободен. Наскоро е получил позволение да напуща Италия. Преди дни той дойде в Пловдив с концепцията да развива огромен бизнес в района. За бъдещите си проекти под тепетата и региона, за партньорството си с Берлускони, както и за някои от вълнуващите моменти от правосъдното му минало Леле Мора описа в особено изявление за „ Марица “. 

Г-н Мора, каква е задачата на визитата ви в Пловдив?  

- За първи път пристигам в България и в Пловдив. Тук съм по покана на двамата си другари Давиде  и Пиетро, които живеят и работят тук. Градът ще е Европейска столица на културата следващата година, което ще го направи още по-известен. Културата, която виждам тук, има огромна връзка с италианската просвета. Това е град с огромна сила и дадености, както е Матера в Италия. Тук усетих и духа на романските нации, а вашите хълмове и Античният спектакъл са като тези в Рим. След една година Пловдив ще покаже най-хубавото, което има, а аз в никакъв случай не бъркам в прогнозите си. Другото, което ме впечатли, е близостта му с антична Спарта, където са живели римляни, и от историческа позиция това е доста атрактивно за мен. Не укривам, че всичко това ме притегли и се родиха доста хрумвания за бизнес в Пловдив. Искам освен да разпространявам телевизионните си излъчвания тук, само че и да промотирам италианската мода, защото работя с доста дизайнери от Италия, да привлека сътрудници за произвеждане на храни и облекла, а от това уповавам се да има двустранна изгода.

А за какво избрахте България като бизнес дестинация?  

- Днес Италия е бедна страна, заплатите са на доста ниско равнище, настрана малко хора желаят да работят. Доскоро доста неща се правеха в Китай. Сега желаеме да произвеждаме тук освен поради ниските налози и такси, само че и поради близостта на България до Италия. Относно стилната промишленост, уповавам се да притеглим известни фешън дизайнери като Роберто Кавали, Джанфранко Фере, Луи Джо, Пинко и други, с които дружно да работим. В кратковременен проект концепцията е тук да се създават техните модели, които да се изнасят за целия свят. Отделно желая да създавам и храни от известната марка „ Ково “ и занапред ще търсим подобаващи места за тези производства. Смятам да се разпростра и в друга област и да работя с концесионера на Летище Пловдив. Има опция посредством италианско-швейцарска компания, която е в положителни бизнес контакти с китайци, да се влага в производството на части за самолетите Еърбъс, а Пловдив да стане едно от представителствата на Еърбъс. Италианско-швейцарската компания разполага с над 20 самолета - летящи коли за спешна помощ за Бърза помощ и един от тях може да се нарежда на пловдивското летище, а лекарският му екип да реагира при незабавни обстановки. В тази връзка повеждам разнообразни диалози и се съветвах с пловдивския доктор доктор Васил Будев и с кмета на община " Родопи " Пламен Спасов.  Но това са част от желанията ми за вложения в Пловдив. Засега съм си наел офис и шоурум на Главната, където да отсядам, когато пристигам в града. Иначе моят бизнес е по целия свят.  

Носи ви се славата като дясната ръка на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони. Каква е връзката ви с него?

- Имах огромен шанс и преди години получих оферта от Силвио Берлускони да стана управител на  футболиста Диего Марадона, който игра в Наполи. След това Берлускони изиска да работя за него, само че аз отхвърлих, тъй като виждах себе си като негов сътрудник, а не като чиновник. В последна сметка станахме сътрудници в " Медия сет ". В момента продуцирам стратегии и повеждам звезди в неговите излъчвания, като звездите не са единствено италиански, само че и от целия свят. Някой ден мога да доведа и Берлускони в България, само че като предприемач, не като политик. Въпреки силата, която има, той е изтощен от политиката. Той е освен огромен политик, само че и един от огромните мениджъри в Италия. За него работят 50 000 души.  

Името ви се свързва и с огромни афери в Италия, в една от които сте били в комбина със Силвио Берлускони. Срещу вас са водени следствия и каузи за склоняване към проституция, за укриване на налози. Имате и ефикасна присъда за отнемане от независимост за 7 години. Бихте ли разказали нещо за този собствен житейски интервал?

- Със съда към този момент всичко е завършено. Действително имах седемгодишна присъда,  но след година и половина в пандиза ме освободиха по здравословни аргументи. Бях забъркан в разнообразни кавги, един от които за проституция, станал известен като „ Руби, апаш на сърца “, по който имаше серия от каузи. Обвиниха ме, че върша проституция в дома на Берлускони, само че целия свят разбра, че това не е правилно. В пандиза претърпях много ужаси. Държаха ме в изолатор и ми влияеха душевен, с цел да кажа неща, които не са правилни. Истината е, че всичко бе операция и някой целеше Берлускони да падне от власт. Преди това като негов сътрудник ходех на всички огромни празненства във вилата на премиера. Той е с необятно сърце и правеше дарове на познатите си - помагаше с пари, подаряваше коли или съдействаше на някой да си откри работа. Смяташе се, че девойките, които бяха към него, са склонявани към проституция. Но по-късно нито едно от тях не повдигна обвинявания за това. Наистина имаше девойки, които търсеха Берлускони, с цел да му изискат разнообразни услуги. Естествено, срещите бяха в заведения за хранене - все на обществени места, и това правеше усещане - имаше фотоси и доста изявления. Но той е доста добър и от тази своя добрина пострада. Относно обвиняванията за укриване на налози още веднъж всичко бе режисура. Известно време живеех в Швейцария и бях жител на страната, а ми потърсиха налози от Италия за 5 милиона евро. За да не ги платя, се разделих с частния си аероплан и вили, които имах в Сардиния.  

За патилата си и претърпяното в пандиза издавате книга.

- Да, през 2013 година издадох книгата „ Моята истина “, в която разказвам всички 407 дни, прекарани в пандиза, както и всички обвинявания против мен. От нея продадох 1,2 млн. екземпляра. Сега пиша друга биографична книга. Казва се „ Един живот, изпреварващ времето “. Тя е от 3675 страници и ще излезе от щемпел този октомври. По нея ще прави филм италианският режисьор и сценарист Паоло Сорентино. Той взе Оскар преди две години за кино лентата си „ Великата хубост “.  

А по какъв начин реагира фамилията ви на всички обвинявания против вас?

- Много съм признателен на фамилията ми, което е скъпо. Винаги са били компактно до мен - и в моменти, когато съм бил горе, и когато съм падал на дъното. А когато бях в пандиза, разбрах кои са хората, които са държали на мен. Преди това моят дом бе като хотел и гостилница - всичките ми близки и познати идваха на посетители - на ядене и пийване. После част от тях се отдръпнаха. Сега останах с тези другари, които настина заслужават. Радвам се на двете си деца и четирите внучета. Скоро ще ставам и прародител. Но да си призная, сега нямам дама на сърцето.

Да ви върна в годините обратно. От какво семейство произлизате и по какъв начин станахте изобретател на звезди?

- Моите родители се занимаваха със земеделие и отглеждане на животни, както и с винопроизводство, само че всичко това не ме влечеше. Исках да имам личен хотел и започнах да изучавам хотелиерство. След това приключих и стопанска система в университета в Болоня, също и обществени връзки в Милано. Докато учех и работех. После се ожених, родиха се синът ми Мирко и дъщерята Диана, които в този момент са на 40 и на 42 години. Съдбата обаче ме срещна с певицата Джана Нанини, след което поех по различен професионален път.  Създадох своя организация и се впуснах да откривам и сътворявам звезди в кино и шоу промишлеността, както и в спорта и да бъда техен управител. Организирах и събития на известни персони.  Клиенти на моята организация са били телевизионната водеща и актриса Симона Вентура,  актрисите Мария Тереза Рута, Сесилия Каприоти. Бил съм управител и на певицата Мадона, на великия тенор Лучано Павароти, както споделих, на футболната легенда Марадона и на още доста други

Виждате ли изгряваща звезда и в България?

- Да, виждам огромен капацитет в певицата Веси Бонева. Смятам, че тя може да стане световноизвестна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР