Лековитите качества на мурсалския чай се изследват в лаборатории в

...
Лековитите качества на мурсалския чай се изследват в лаборатории в
Коментари Харесай

Мощният имуностимулатор или билката на дълголетието, известна в цял свят

Лековитите качества на мурсалския чай се изследват в лаборатории в Швеция и Англия съгласно информация на доктор Анатолий Аликовски, създател на книгата “Мурсалски чай ” и дълготраен откривател на билката. Проучванията в Швеция са свързани със съставна част против рак на простатата, а на Острова изследват въздействието на различен съставен елемент от чая върху заболяването на Алцхаймер. Мурсалският чай може да бъде трансфорат в занаят, само че би трябвало поддръжка от страната, разяснява за Българска телеграфна агенция Любен Ушев от Смолян. Той е първият в Родопите фермер на мурсалски чай, който го отглежда в плантации в местности, където се среща и диворастящият.

За напъните му за запазване на вписаното в Червената книга растение, Ушев получи няколко наградата на английската организация Green organization, измежду които “Gold winner 2007 ”, “GREEN HERO 2008 ” ( “Зелен воин 2008 ”), “Five-star member of the Green Organization 2010 ”. Билката, която е известна и като пирински чай, от тази година е неразрешена за бране даже за персонална приложимост от естествените залежи. Забраната е въведена поради хищническо и вандалско бране на чая през последните години, което заплашва да унищожи естествените залежи.

Ароматната билка се употребява от генерации в Родопите при простудни, белодробни, бъбречни болести, пие се като общо укрепващо организма средство. В медицинските си изследвания и наблюдения доктор Аликовски уголемява спектъра на лечебните въздействия на предпазеното растение Sideritis scardica: при остри и хронични бронхити, трахеити, ларингити, остри колити, хранителни отравяния, хронични гастрити, нефрити, бъбречни уратни камъни и пясъци, рак на простатата, неплодородие при мъжа и дамата, бъбречна непълнота и други. В медиите предпазеното растение стана известно и като “родопската виагра ”.

Мурсалският чай – билката на дълголетието

Билката на дълголетието е мурсалският чай съгласно доктор Аликовски. По този метод е изписан и на етикетите на Любен Ушев, с които стига освен на българския пазар, само че и във Англия, Словакия, Русия, Япония.

Д-р Аликовски изяснява, че от години се занимава с проучване на действието на мурсалския чай, само че първите му изследвания са за това по какъв начин въздейства на дълголетието в Родопите. “Установих, че хората, които постоянно са употребили чая, изключително в региона, където пораства естествено билката като Триград и Мугла, преди време са достигали до възраст 90-100 година ”, изяснява лекарят уролог.

Ежедневната закуска на Любен Ушев от 70 години всяка заран стартира с мурсалски чай. Производителят е нагледният образец за виталното деяние на билката. На 74-годишна възраст и стаж в уранова мина, фермерът е неуморен, обработвайки със фамилията си плантации от 20 дка с чаени насаждения.

Лековитата билка, считана за имуностимулатор, сама по себе си е илюстрация за оцеляване в рискови условия. Чаят със сивкаво-зелени мъхести листа, напомнящи за еделвайс, вирее в най-високите елементи на планината, избуява по скали и каменисти терени. С най-хубави качества е този мурсалски чай, който пораства при надморска височина над 1200 м. “Опитоменият ” в по-ниските зони и равнините става по-едър, само че се смята, че не е толкоз лечителен и първокласен.

В градината си в Смолян Ушев отглежда единствено стръкчета разсад за чай, а самите ниви с изчезващия растителен тип са ситуирани на 1300-1400 м надморско ниво край Триград в пояса на естественото находище. Мурсалският чай е там, където е варовикът, изяснява чаеният фермер.

Според него варовитите камъчета в почвата задържат и през нощта топлината, която е доста значима за растението. Друго условие за терена е да бъде проветрив, да се обветря. Ако се отглежда в градини, не би трябвало да се полива или наторява, предлага Ушев. Той споделя, че е основал своите плантации, започвайки от едно клонче и последователно е нараснал нивите до над 20 дка.

Лабораторни проучвания са открили 23 детайла в състава на билката

Минералните субстанции в мурсалския чай са същинско богатство, счита доктор Аликовски. Лабораторни проучвания са открили 23 детайла в състава на билката. Едно от значимите дейности на мурсалския чай съгласно доктор Аликовски е, че алкализира организма. Със своите алкални качества трансформира киселинността в организма, тъй че бъбречни камъни и пясък неведнъж се изхвърлят, изяснява лекарят. Той продължава изследванията си по отношение на въздействието върху раковата клетка.

В десетилетната си процедура медикът предлага мурсалски чай на пациенти с рак на простатата. В доста от случаите резултатът е понижение на туморния маркер и съвсем изравняването му към нормата. Алкализиращият резултат на билковата запарка препраща към най-новите хипотези за връзката сред развиването на туморните кафези и киселинната среда.

Резултатите от продължаващите изследвания по отношение на антитуморно деяние и оценената при проучванията в Швеция съставна част против рак на простатата ще бъдат показани от доктор Аликовски в третото издание на книгата “Мурсалски чай ”. Редкият растителен тип, който е балкански ендемит, е проучен също в Япония и Германия. Лекарят се надява научните разбори да продължат в миналото към основаването на българско лекарство на основата на мурсалския чай, което да се назова “мурсалин ”.

Докато създаването на медикамент изисква доста финансови средства, то целебните резултати на билката като чай към този момент се признават от консуматори и в цялата страна, и в чужбина.Трябва да се направи нещо, тъй като този чай има бъдеще, твърди Любен Ушев.

Според него развъждането на мурсалски чай може да се трансформира в занаят за доста хора освен в Родопите, само че и в други райони, където има подобаващи условия. Фермерът декларира, че е подготвен да даде семена и разсад, в случай че институциите се ангажират с казуса и покажат планове за основаване на работни места в тази посока. Собственикът на плантациите предлага да помогне със семена и за запълване на оредяващите естествени залежи на чая край селата Триград и Мугла.

Ушев отбелязва, че е очевидец на голям брой вандалски нападения на берачи, унищожаващи билката. Проблемът е, че чаят се бере още до момента в който е зелен, когато няма качества, а и семенцата не са паднали в земята. Може да се познае, че мурсалският чай е подготвен като дойдат пчелите, изяснява фермерът. Заради плантациите с дъхавия чай в последно време е нараснало търсенето и цената на пчелния мед, създаван в Триград.

Намалението на популацията на мурсалски чай в региона е доста

Намалението на популацията на мурсалски чай в региона е доста, по тази причина е навременна наложената от Министерство на околната среда и водите възбрана за неговата жътва, разяснява за Българска телеграфна агенция Захарина Бакларева, шеф на Държавното горско стопанство в Триград. В летните месеци на разцвет е планувана засилена защита на зоните, където пораства чаят.

Въведената със заповед на министъра на околната среда и водите възбрана лимитира досегашния режим на прилагане, който допускаше събиране на билката за персонални потребности с възможно количество до 2 кг на ден. От това лято за нарушаване се счита всяко бране на билката от естествените залежи, а плануваните санкции за това са от 100 лева до 3000 лева Продажбата на билката от обработен мурсалски чай не се глоби. По образеца на Ушев, в региона на Триград към този момент има няколко плантации със предпазеното растение. Произходът на култивирания чай се удостоверява със специфични документи, прецизират от ДГС-Триград.

Чай от незаконно бране и до момента се продава на разнообразни места, основно край пещерите в Триград и Ягодина, твърди Любен Ушев. Според него тези продажби подвеждат ценителите на билката, тъй като в доста от случаите са откъснати от още зелен чай, в който липсват скъпите качества.

Мурсалският чай става все по-търсен и в чужбина

съгласно наблюденията на фермера. Неговите прогнози са, че билката на Мурсалица може да се наложи и зад граница, в случай че се получи поддръжка от държавните институции, с цел да се показа на интернационалните изложби и конгреси.

Инфо: Борба.бг

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР