Лековита вода с температура от 28 до 91 градуса и

...
Лековита вода с температура от 28 до 91 градуса и
Коментари Харесай

Райско кътче на 82 км от Пловдив и на 131 от София, красотите са много

Лековита вода с температура от 28 до 91 градуса и необикновено красива природа през всички сезони, и то на едно място, а точно в спа столицата на България. Неслучайно хотелите в града целогодишно са запълнени с посетители от страната и чужбина. Градът се намира в планинска околност и при пътешестване до такава степен от София се минава през необикновено дефиле.

От едната страна на пътя може да се види теснолинейката, който към този момент е туристическа забележителност, а преди линията се е употребила единствено за товарни транспорти. Покрай пътя криволичи и красивата река Чепинска, панорама, която може да бъде разказана единствено от един художник или публицист.

Велинград е ситуиран на 131 км от София и на 82 км от Пловдив, в западната част на Родопите. Красивата природа и находищата на минерални води трансформират Велинград в един от водещите балнеокурорти на Балканите. След Освобождението от османско господство през 1878 година в региона към Велинград се основават работилници и предприятия за култивиране на дървен материал.

Велинград е прочут и с огромния карстов извор – Клептуза. Той има дебит от 600 до 1200 л/сек, подхранва две изкуствени езера, а край него е обособена зона за отдих с водни колела. Средната годишна температура на въздуха в курорта е +9,3°С, междинната януарска +1,8°С, а юлската +18,7°С.

Велинград е преди всичко в България по обилие и многообразие на минералните си води. Това е довело до разнообразие на разновидности за потребление на минералната вода – и за почивка, и за рехабилитация, и за възобновяване. На разположение на туристите са минерални бани, басейни, плажове, балнеосанаториуми, спа хотели. Най-горещи са водите в квартал " Каменица " – с температура до 91°С.

Минералната вода и процедурите, които се оферират във Велинград, оказват удобно въздействие на опорно-двигателния уред, усъвършенстване на положението при неврологични болести, хипертония, гинекологични болести, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни болести. Има пешеходни улици със заведения и магазини, където може да се разноските.

При всеобщото наложително помохамеданчване на българите в региона през втората половина на XVII в. доста хора избягали и се крили в горите, с цел да запазят християнската си религия. След това множеството от тях се заселили в квартал Каменица, където построили храма " Света Троица ". Тайно била изкопана землянка, направена като параклис, и в нея се правили богослуженията.

През 1933 година стартира изографисването на храма, което продължава девет години. През 1965 година църквата била построена отначало. Тя заема 211 кв. м застроена повърхност, постройката е солидна, а стените са от камък с дебелина 0.80 м. Друго забавно място във Велинград е Историческият музей. В него може да се види една от най-богатите експозиции на великденски писани яйца в България.

В региона на Велинград се намират доста предпазени територии – " Валявиците ", " Рогачица ", " Черновец ". В местността Тъжника до река Доспат се намира единственото находище в България на растението върболист тъжник (Spiraea salicifolia L.). През юни-юли то цъфти с розово-червени гроздови съцветия, от вътрешната страна клоните му са кухи. Било е употребявано за изработката на лули. Растението е в Червената книга на България (списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични типове, срещащи се на територията на България).

Много са естествените забележителности във Велинград и към него. На към 35 км от града, до село Побит камък, се намира скално образувание със същото име. Формата на едрозърнестия гранит припомня на съветските матрьошки.

На 16 км от Велинград се намира курортът Юндола, който е уместно място както за зимен, по този начин и за летен туризъм. На 13 км югозападно от Велинград се намира и пещерата Лепеница. Пещерата е дълга 1525 м и има двуетажни галерии, подземна река и езера. Интересно за посетителите е многообразието на сталактити, сталагмити и сталактони, каменни пердета, които се отразяват в кристалните води на езерото. Едно от благосъстоянията на пещерата са пещерните бисери, а пещерните кратери са неповторима находка в България.

При светилището на връх Острец (1369 м н.в.) са открити голям брой остатъци от глинени съдове, датирани от късножелязната ера (VI – I в. прочие н.е).

През Велинград минава теснолинейната железопътна линия Септември – Добринище. В момента тя е предопределена единствено за транспорт на пасажери.

Във Велинград има над 40 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за публично хранене и развлечение. Обществените минерални бани са благоустроени, построени са 22 открити и закрити минерални басейни. Някои от хотелите пък разполагат със лични градини и имат сделки с локални животновъди за доставка на пресни меса. Ястията и салатите пък се подготвят от зеленчуци, добивани в персоналните градини на хотела. Така усетът е български и доста хора се връщат по тези места точно поради вкусната храна.

На територията на община Велинград се намира и язовир " Сърница ", наоколо са и други язовири – " Белмекен ", " Батак ", " Беглика ", които са обичана дестинация освен на риболовците, само че и на феновете на планинския туризъм. В непосредственост са и други планински курорти – Цигов чарк, състезателен комплекс Белмекен и други

Съчетаваме ски с вкусна храна в Банско

Незабравимо ски прекарване по 75-километрови писти и вкусни локални деликатеси притеглят българи и чужденци в зимния курорт Банско. Неслучайно за девета поредна година той сграбчи наградата за най-хубав ски курорт на България на Световните ски награди. Най-голямото предизвикателство за скиорите в Банско е писта " Томба ", кръстена на италианския скиор Алберто Томба. Място, където за всеки има по нещо. Освен превъзходни писти, оборудвани с оръдия за сняг, само че и ледена пързалка, доста музеи и не на последно място, Банско е съвършен и за спа почивка. Най-големият естествен подарък в общината са минералните води. На територията на с. Добринище има 16 минерални извора и 2 сондажа с общ дебит 18 л/сек с температура 38-40°С. Югозападно от град Банско, в местността Мъртва поляна, се намират два минерални извора и един сондажен бунар.

Формирането им е обвързвано с окарстените мрамори в Северен Пирин. Дебит – към 60 л/сек и междинна температура 17°С. Един от най-големите зимни курорти на България е ситуиран на 925 метра надморска височина в подножието на планината Пирин – на 150 км от София и 96 км от Благоевград. На разположение на туристите е кабинков въжен превоз, който води от началната точка на лифтовата станция в град Банско до Бъндеришка поляна. Градът е обвързван със ски зоната и със 7-километров ски път.

Басейните в хотелите са мястото за релакс.

В Банско има и голям брой музеи и забележителности, регистрирани са над 130 архитектурно-исторически монументи на културата, седем от които са с национално значение.

В югоизточната част на народен парк Пирин, сред Банско и Добринище, се намира местността Свети Никола. През 2003 година на това място е възобновен дребен параклис на мястото на остарели основи. В региона се организират археологически разкопки, от които до момента са открити остатъци от крепостни стени и жилищни здания.

През лятото ски пътищата и ски пистите могат да се употребяват и като направления за планинско колоездене. Курортът е известен измежду туристите и в летния сезон, през който могат да се практикуват разнообразни типове действия и спорт – катерене, езда, колоездене, планински преходи, рафтинг в региона на Кресненското дефиле и други

Запазена марка на Банско са и битовите механи, в които се сервират обичайни бански ястия. Сред специалитетите в града са капама, чомлек, бански шиш, саче, бански дъртак и други.

В региона на Банско действа и едно от най-модерните голф стадиони в страната, което предлага отлични благоприятни условия за голф, съчетани с красива природа и чист въздух. Местата за настаняване в Банско са повече от разнородни и има разновидности за всеки усет и бюджет – от първокласни 5-звездни комплекси, до къщи за посетители и апарт-хотели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР