Леко поевтиняване на горивата у нас за предстоящите Коледни празници

...
Леко поевтиняване на горивата у нас за предстоящите Коледни празници
Коментари Харесай

Браншът очаква леко поевтиняване на горивата у нас за празниците

Леко поевтиняване на горивата у нас за идните Коледни празници чака ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

" За момента все пак че през днешния ден Европа към този момент не може да получава петрол от Руската федерация, а нефтът, който е получила до през вчерашния ден, ще може да го продава като подготвени артикули до 5 февруари, цените са постоянни на фона на последните 2 седмици и понижението от двете седмици. Днес сутринта котировките още веднъж са с наклонност към понижаване. По всичко проличава, че може би ще посрещнем Коледните празници с цени по-ниски от тези в ноември, по колонките на българските бензиностанции ".

Цените могат да тръгнат нагоре след Нова година, само че това ще зависи от доста фактори, добави Живодар Терзиев в изявление за предаването " Преди всички " по БНР.

Той изясни, че от 1 януари бензиностанциите няма да дават помощта от 25 стотинки на литър гориво, които отпускаше страната, а подпомагането ще става по различен метод, който следва да реши държавното управление. " Търсят се съответни групи, които да получат дали ваучери за гориво, дали суми, които да харчат за транспортни потребности, дали суми, които да използват както намерят за добре - ресурсът ще бъде избран от свръхпечалбата, която би трябвало да заплати рафинерията в Бургас със своята активност от 1 януари ", уточни той.

До март " Лукойл " няма да спре работа, изрече мнение Терзев, само че добави, че в случай че бъде прекратена доставката на съветски петрол, тогава ще възникне интервал от 3 до 6 месеца, в който ние ще би трябвало да намерим петрол и той би трябвало да е на добра цена. 

Терзиев изясни по какъв начин реагират пазарите на тавана на съветския нефт.

" Странно реагират. Дизелово гориво няма като предложение, има дефицит в района и в Европа. Цените падат, което аз си изяснявам единствено с едно – това към този момент не е търговия, това е политика на международно равнище. Това, че един артикул го няма, когато международните водачи са решили, че цената ще бъде намалена, то става с очевидно непазарни механизми. В този аспект – цените всеки ден са проекция на клюки, на решения и на различни оценки какво би било в идващите месеци ", уточни той.

" Европейските страни ще останат без съветски петрол с дребни изключения – за Унгария – по тръба, и за България – по море. Останалите, огромните промишлености, са в това решение, което има за цел да ограничи приходите на Руската федерация. За нас е доста необикновен казусът или по скоро ще го установим малко по-късно ", разяснява Терзиев и добави:

" Турция с всички нейни съседки и по-близки страни, източно от нас, ще могат да използват. От друга страна – не съм чул те да са част от пределните цени. Това ще докара Турция и турските рафинерии в различни снабдители на горива от съветски първични материали, които доста елементарно могат да бъдат показани на европейския пазар, който очевидно ще е по-скъп. Това слага в риск нашия бранш, а въпреки това – е опция за доставка ".

" Ще са вероятни вносове от прилежащи европейски страни, включително и от Сърбия. Въпросът е на какви цени. Въпросът е дали няма да има вакуум в избрани моменти за количества. Със сигурност в случай че това се случи в къси периоди, тази зима – идващите 3-4 месеца, за какво не и първото полугодие на 2023 година, нашият район ще бъде във вакуум, което ще усили цените ", разяснява още Живодар Терзиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР