Леката атлетика планира революция, с която ще промени завинаги една

...
Леката атлетика планира революция, с която ще промени завинаги една
Коментари Харесай

Революция в атлетиката: Променят скока на дължина

Леката атлетика възнамерява гражданска война, с която ще промени вечно една от дисциплините си - скока на дължина.

Една от класическите дисциплини в този спорт, в която няма изключително комплицирани правила, а те се основават на просто принцип - кой ще скочи най-далеч. Уловката е, че скокът в пясъчника би трябвало да бъде изработен от определна точка, марикирана с дървена дъска, която при нарушаване води до несполучлив опит.

С цел да отстрани несполучливите опити и да направи дисциплината по-атрактивна, управителният органа на леката атлетика към този момент тества премахването на емблематичната бяла дъска.

Така няма да има несполучливи опити, а всичко ще бъде измервано с лазерна технология, която ще регистрира резултатите.

Всеки играч ще може да скочи в пясъчника от кое място желае, а технологията ще мери дистанцията от върха на пръстите му при скока до мястото, където се е приземил.

Дали някой ще скочи от метър пред пясъчника или тъкмо от неговото начало няма да има никакво значение, тъй като ще се мери самият скок, а не дистанцията от две закрепени точки.

Готвената смяна бе коментирана от изпълнителния шеф от Световната федерация по лека атлетика Джон Риджън, който показа:

" По време на последното Световно състезание над 1/3 от скоковете бяха фаулове.

Това убива спорта, а и лишава извънредно доста време за преглеждането на решенията.

Истинска загуба на време, която считаме да премахнем. Освен това ще създадем самото съревнование по-динамично, а измерването на резултата няма да лишава 20-30 секунди, създадена е технология,

с която още при приземяването на спортиста ще знаем неговия резултат.

Зоната за скок ще бъде много по-голяма и спортистът самичък ще взема решение от кое място да отскочи. Така всеки един скок ще бъде от голяма важност ", показа той.

Идеята незабавно бе посрещната отрицателно от някогашни състезатели в дисциплината, които обявиха, че да прецениш точния миг и съвършената стъпка на дъската са най-трудното нещо

и точно те вършат спорта специфичен.

Евентуалното унищожаване на тази зона за скок напълно ще промени дисциплината и ще я улесни доста. Също по този начин се счита, че с лекост ще бъдат отнесени и всички досегашни върхове.

При мъжете той е 8.95 метра и е владеене на американеца Майк Пауъл от 1991-а, до момента в който при дамите висшото достижение е на Галина Чистякова от Съюз на съветските социалистически републики - 7.52 метра от 1988-а.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР