Леката атлетика няма да приключи с отказването на Юсейн Болт,

...
Леката атлетика няма да приключи с отказването на Юсейн Болт,
Коментари Харесай

Президентът на Европейската атлетика в интервю за БНТ

Леката атлетика няма да завърши с отказването на Юсейн Болт, макар че той беше уникален. Това съобщи в особено изявление за Българската национална телевизия президентът на Европейската атлетика - Свен Арне Хансен, който е на посещаване у нас във връзка Европейския състезателен конгрес.

Свен Арне Хансен - президент на Европейската атлетика: Във всяка точка на света знаят името Юсейн Болт - от Пловдив до най-малкото село в Норвегия. Никога няма да има втори като него, само че на хоризонта ще се появят други звезди. Настроен съм оптимистично за бъдещето на леката атлетика. Когато бях избран отново за президент на европейската атлетика, желаех да въведа доста промени. Разбира се, те са свързани с популяризирането на спорта и привличането на повече фенове, ще обърнем внимание на стрийт атлетиката, а в управителните структури на федерацията намират място и от ден на ден дами. По време на второто издание на Европейските игри в Минск през 2019 ще забележим за първи път едно изцяло ново отборно съревнование, което се споделя " динамична атлетика " и се надяваме то да пожъне триумф.
През месец август Берлин и Глазгоу ще бъдат хазаин на нов състезателен конгрес, като в границите на 11 дни ще се проведат европейски шампионати в шест типа спорт, измежду които и леката атлетика. Според Хансен този формат има обезпечен триумф.
Свен Арне Хансен: Убеден съм, че максимален триумф ще донесе Берлин, тъй като въпреки всичко столицата на Германия е тази, която ще одобри шампионата по лека атлетика. Смятаме, че с този нов формат ще предизвикаме по-голям интерес в европейската аудитория към тези спортове. До този миг към този момент са продадени общо 160 хиляди билета. Очаквам на стадиона в Берлин всеки ден да се събират близо 50 хиляди фенове. Най-добрите от най-хубавите ще премерят сили там това лято и ще бъде зрелищно
-БНТ: България още веднъж ще бъде хазаин на огромен състезателен конгрес - балкански шампионат за мъже и дами от 20 до 21 юли в Стара Загора. Какво очаквате?
Свен Арне Хансен:Знаете ли, първото ми идване в България беше през далечната 1972-а година. Моите усещания са, че страната постоянно се е справяла доста сполучливо като хазаин на сходни надпревари. Със сигурност ще участвам на надпреварата. Балканският шампионат е извънредно значим за европейската лека атлетика. Би било добре един ден София да одобри и шампионат на остарелия континент за мъже и дами, само че това зависи от инфраструктура и други значими елементи.
-БНТ: Една тематика, която няма по какъв начин да подминем. Смятате ли, че Русия ще се върне в съвета на Световната асоциация на атлетическите федерации в близко бъдеще, от който беше изключена през 2015?
Свен Арне Хансен: Смятах, че Русия ще върне правата си много по-рано, само че от последните отчети разбрах че 30 съветски спортисти са избегнали даването на допинг проби. По всяка възможност на Европейското състезание в Берлин ще забележим доста представители на Русия, само че те още веднъж ще са под безпристрастен байрак. Имаме среща на съвета на ИААФ в Буенос Айрес в края на юли, на която ще бъде взето решение по отношение на шампионата на остарелия континент, само че ми се коства, че това е прекомерно къс интервал. Спортният министър на Русия и президентът на локалната атлетическа федерация поставят старания, даже този уикенд има среща с тях по този въпрос в централата ни, само че не всичко е в техните ръце. Правителството на страната също би трябвало да покрие нужните критерии и да спомага в борбата с допинга.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР