Леката атлетика е определяна като царицата на спортовете, а у

...
Леката атлетика е определяна като царицата на спортовете, а у
Коментари Харесай

Стефка Костадинова се омъжва за бившия на Жени Живкова

Леката атлетика е определяна като царицата на спортовете, а у нас за Стефка Костадинова споделят, че е царицата на леката атлетика.

Няма по какъв начин да е другояче, откакто е олимпийска, международна и европейска шампионка във високия скок. А вместо автограф, може просто да изписва 209! Вече 37-а година никой не може да счупи международния й връх от 209 см, който слага в Рим през 1987 година В момента родената в Пловдив през 1965 година именита скачачка е началник на Българския олимпийски комитет, а вкъщи – майка и брачна половинка за образец. Зад спорта, триумфите и славата на Стефка Костадинова обаче има други забавни случки, за които мнозина не знаят.

 

В идващите редове ще ви разкрием 10 неподозирани обстоятелството за Стефка Костадинова. Ето ги и тях:

Факт №1

Не носи партизанската фамилия на татко си

Ако славната лекоатлетка трябваше да носи семейството на татко си, трябваше да се подвизава в златните страници на спортната история като Стефка Айгърска. Всъщност третото й име Костадинова идва от нейния дядо Костадин. За тази смяна е настоял персонално баща й. Георги Айгърски взема решение, че децата му не трябва да наследяват тази фамилия поради печалното й минало. Дядото на Стефка – Костадин Айгърски, в бил партизанин. Малко преди 9 септември 1944 година го разстрелват от засада в Родопите. Бащата на Стефка остава сирак и има тежко детство. Така при нейното раждане зачертава партизанската фамилия Айгърски и я кръщава Стефка Георгиева Костадинова.

 

Факт №2

Дете е на разведени родители

Родителите на Стефка Костадинова се развеждат, когато тя е единствено на 4 годинки. Преди това фамилията живее в апартамент на пловдивския бул. „ Яко Доросиев " (б.а. – през днешния ден бул. „ Копривщица ”). И таткото Георги, и майката Ветка поемат по собствен нов път, с нови фамилни сътрудници. От втория брак на татко си Стефка има доведен брат на име Костадин, който от години живее със своето семейство в Испания. Някога той е бил обещаващ боксьор, само че татко му го стопира. Момъкът бил прекрасен като сестра си Стефка, по тази причина бай Георги не желал да му сменят фасона при всеки пердах на кръга.

 

Бъдещата звезда на леката атлетика израства около пастрока си Цветан, само че в никакъв случай не не помни биологичния си татко и поддържа положителни връзки с него до последния му мирис през 2013 година

 

Факт №3

Като дребна щръква с 20 см. за година

Като дребна Стефка е много диво дете. Не че прави доста бели, а просто пращи от сила и фучи като фурия по улици и дворове. От всички игри най-вече обича да тича и скача – един дребен тасманийски демон от Пловдив! Вероятно е завещание от татко й Георги, който в младите си години е бегач на 1 500 и 3 000 метра.

 

Първият допир със спорта минава през атлетическия многобой. Това обаче не й стига – увлича се още по плуване и гимнастика. Никой не чака, че в един миг дребната Стефка ще израсне с цели 20 см. за една година. Това на процедура й предопределя мястото в леката атлетика, и по-специално в бранша за висок скок. Едва на 15 година прескача летвата на внушителната за девойки височина от 190 см.

 

Факт №4

Трима Николаевци завладяват живота й

Тримата най-важни мъже в персоналния живот на Стефка Костадинова с споделят Николай. Първият й треньор, който на процедура я шлифова за огромния спорт, е Николай Петров. С времето сред тях се заражда обич, от която на бял свят се появява синът им – кръстен също Николай. Едва 6 месеца след раждането му Стефка става международна шампионка навън в Гьотеборг. Вторият брачен партньор на пловдивчанката също е Николай. „ Често се майтапят с мен, че когато и да кажа Ники, все някой ще се обърне “, споделя с усмивка шампионката ни.

 

Факт №5

На първото си европейско остава последна

Малцина са наясно, че великата кариера на Стефка Костадинова стартира с огромни страдания. Първото й в действителност значимо съревнование на равнище дами е европейското в зала през 1984 година в шведския град Гьотеборг. Дотогава се е състезавала единствено при девойките. Затова и 19-годишното момиче от Пловдив не знае къде се намира от неспокойствие.

Предстартовата тресчица я проваля и скачачката остава на последно място. Това обаче я настървява още повече и единствено три години по-късно към този момент е №1 в историята със международния си връх.

 

Факт №6

Маха бенките на лицето си от поверие

Царицата на високия скок слиза от трона през 1998 година, когато приключва славната си кариера, спечелила всичко в своята дисциплинираност. Тогава Стефка взема решение, че стартира безусловно нов живот и желае колкото се може по-малко мемоари.

 

За да не се връща към предишното си след консултация с кожен лекар маха и две свои бенки – до дясното око и на лявата буза, с които и до през днешния ден я помнят по-старите генерации фенове на спорта. „ Направих тези промени преднамерено, с цел да не ме връща нищо към предишното ”, изяснява преди време лекоатлетката.

 

Факт №7

Омъжва се за някогашния на Жени Живкова

Втората женитба на Стефка Костадинова със строителния бизнесмен Николай Попвасилев и до през днешния ден се подрежда в топ 5 на най-лачените венчавки у нас= Двамата си споделят „ Да " на грандиозно празненство с 500 посетители в морския курорт Елените. За младоженеца се знае, че е остаряла обич на внучката на Тодор Живков – Евгения. Двамата обаче се разделят малко след рухването на Бай Тошо. По подигравка на ориста Стефка се венчае с булчинска рокля, ушита точно от към този момент известната фешън дизайнерка Жени Живкова. Гражданската гала се води от героя от Съединени американски щати 94 Йордан Лечков, по това време кмет на Сливен.

 

Факт №8

Катастрофира бременна в шестия месец

Това е най-тежкият миг в живота на именитата лекоатлетка. Някъде към 2004 година, когато е бременна в шестия месец, претърпява тежка автомобилна злополука. Какви са били събитията, не споделя и до през днешния ден. Стефка губи бебето, а тя самата е на косъм от гибелта, само че оцелява. За да е цялостен ужасът, се оказва, че поради травматичното преждевременно раждане повече не може да зачене и по този начин фантазията й да подари втория си брачен партньор с дете угасва на пътя. В изключително известните по това време жълти вестници „ Шок “ и „ Папарак " се появяват грозни изявления, че е била пияна и дрогирана и прави аборт след безсънна нощ, които в допълнение я травмират.

 

Факт №9

Ванга пророкува величието й

Повечето ни огромни спортисти на прехода имат съдбоносни срещи с Ванга. Сред тях е и Стефка Костадинова, която посещава фамозната пророчица през 1985 година, до момента в който е на подготвителен лагер в Петрич с националния тим по лека атлетика. Стефка отива със наследник москвич, когато към този момент няма хора  пред къщата на гадателката. Ванга пък идва с волга и се провиква: „ Стефка, ти закъсня. Благословена си! Нещата ще стават от повторно при теб!

 

Десетилетия по-късно легендата признава, че в действителност – по-късно всичко и в спорта, и в живота й ставало от повторно. Всички велики скокове в кариерата и всички ремонти на международните върхове й се случвали от втори опит. Голямата обич на живота й се оказва. вторият брачен партньор Николай, с който са дружно и до през днешния ден.

 

Факт №10

Бие Светла Оцетова за шефското място в БОК

Догодина Стефка Костадинова ще означи 20 година отпред на Българския олимпийски комитет (БОК). През 2005 година тя наследи на шефското място Иван Славков – Батето, който сдаде властта след яростен корупционен скандал. Битката за поста се оказва сред Стефка и друга наша олимпийска шампионка – Светла Оцетова. Костадинова печели вота на делегатите единствено с 4 гласа повече. Твърди се, че основната причина везните да се наклонят към Стефка е агентурното минало на Оцетова, която е работила за Държавна сигурност с псевдонима Марияна. Все отново шампионката в гребането влиза в управата на БОК, само че с времето двете спортни митове влизат в тежък спор, а тихата им омраза тлее и до през днешния ден.

Инфо: Уикенд

Тагове: Стефка Костадинова Йордан Лечков Светла Оцетова Николай Попвасилев Иван Славков – Батето Костадин Айгърски
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР