Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Тодор Стоев: Признателността на хората и чувството, че съм им помогнал е незаменимо

Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Тодор Стоев е роден в град Елхово, където приключва главното си обучение. Средното си обучение приключва в Бургас, в Езикова гимназия „ Г.С. Раковски “ с проучване на испански и британски език.

През 2019 година приключва медицина в МУ- София. В студентските си години е работил като здравна сестра в отделения по незабавна кардиология и урология.

Започва специализация през 2020 година в Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ „ Александровска “. Съавтор на научни изявления от региона на дерматологията и венерологията. Всяка година взе участие в национални конгреси и семинари по специалността. Член на Българското дерматологично сдружение (БДД), Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Международнaта асоциация по дерматоскопия (IDS), Български лекарски съюз (БЛС).

Д-р Стоев, сякаш в общите показа на хората за дерматологията дерматохирургията остава по-непознатата част от специалността. Какво е нейното място и от какво се дефинира значимостта й в актуалния лечебен метод на кожните болести?

Факт е, че когато някой чуе за кожен лекар, нормално първата асоциация не е за хирург, а за инжектор, посветил се на естетичните процедури. След нея идват визиите за доктор, който се занимава с пъпки и обриви, чак след което някой може да се сети, че кожните лекари правят и интервенции. Именно те са предметът на активност на дерматохирургията. В модерната медицина към момента златен стандарт при лекуването на кожните новообразувания е оперативното премахване. Хирургичната ексцизия е лечебният метод, който подсигурява цялостно изцеление, тъкмо с това ролята на дерматохирургията е незаменима.

Как се обогати тя през последните години?

Този развой е сложен през годините – като се стартира от диагностиката и се приключи с следенето на пациентите след осъществената интервенция.

Все повече се употребява дерматоскопията като способ на диагностика на кожните тумори. Дори и при доста опитни експерти, с потреблението на дерматоскопия чувствителността на диагностиката съгласно изследвания нараства с 10-15%, а при кожни лекари с по-малък опит или общопрактикуващи лекари, каквито в чужбина постоянно имат дерматоскоп, това число може да нарасне до 40%. По-добрата диагностика значи и по-малко непотребни интервенции.

По отношение на техническата част, все по-често се употребява Мос техниката, при която се минимизира размерът на ексцизираният сектор от кожа, т.е. реализираме радикалност с минимално жертване на здрава тъкан. Не на последно място, въз основата на дългогодишни изследвания, се основават протоколи за следене на оперирани от рак на кожата и основаване на критерии за рискови фактори, които дефинират честотата на визитите с профилактична цел.

По отношение на предварителната защита на рака на кожата, незаменими са и скрининговите акции, в които екипът на Кожна клиника в Александровска болница взима годишно присъединяване. Тъй като избран % кожни тумори се развиват от предракови положение, едно профилактично посещаване може да спести бъдеща интервенция.

Защо дерматохирургията стана Ваш персонален професионален избор?

Преди да избера кожните и венерически заболявания, като студент се бях насочил към хирургични специалности. След цикъла по кожни заболявания, виждайки голямото многообразие от патологии, се оказах през предизвикването да ги изуча и схвана в дълбочина. Така взех решение, че ще се занимавам с дерматология.

Още при започване на специализацията ми при мен идваха огромен брой пациенти с разнообразни недоволства. Кожата е забележим човешки орган и ние, кожните лекари, оглеждайки детайлите в съответната причина за визитата, виждаме и проблеми, на които пациентите не са обръщали внимание. Така се случи и с мен.

Всъщност, оказа се, че на процедура значителен брой от пациентите имат потребност от оперативно лекуване. Сега такова се предлага най-вече в частни клиники и е обвързвано с избрана финансова тежест, а в дребното държавни институции, където може да се реализира интервенция по Здравна каса, чакането е относително дълго и постоянно става причина за отсрочване и задълбочаване на патологията.

Така аз освен видях от първо лице потребността от повече експерти по дерматохирургия, само че и разбрах, че с цел да мога сполучливо да диагностицирам и церя, би трябвало да стартира да оперирам. Така незабелязано се сбъдна фантазията ми от студентските години.

Донесе ли Ви тя задоволство?

Удовлетворението когато видя оздравял пациент, постоянно е огромно, без значение дали е бил опериран или е било излекувано друго кожно заболяване. Признателността на хората и възприятието, че съм им оказал помощ е незаменимо.

Кои са Вашите учители в специалността?

Практикуването на дерматохирургия нямаше да е допустимо без звеното по оперативна дерматология към УМБАЛ „ Александровска “ с създател доктор Стоименов. Имал съм шанса да оперирам с него и да черпя от неговия опит.

Възобновяването на дерматохирургичната активност и развиването ми в тази тенденция стана допустимо и с помощта на поддръжката на ръководителя на клиниката проф. Любка Митева.

Извън дерматохирургията, в по-широк проект – в дерматологията като цяло, постоянно съм получавал помощ от по-опитните сътрудници, и то всякога, когато съм имал потребност от нея. Още като студент ми направи усещания мощният дух на академизъм в Кожна клиника и традициите в образованието, които не престават и до през днешния ден.

Как се отнасяте към хора, които дълго време било от боязън, било от неведение, не търсят помощ от кожен лекар, а се доверяват на различни способи и псевдолечители?

Отношението ми към всички пациенти е еднообразно, без значение от метода, който са имали по отношение на заболяването си преди да дойдат в кабинета ми.

За мен те са пристигнали на обзор, решили са да ми се доверят, споделят казуса си и аз съм там, с цел да им оказа помощ. Въпреки, че предходното им държание може да бъде регистрирано като неточност, моите старания се насочват към това не тя да бъде подложена на критика, а върху това тя да не бъде повтаряна.

Смятам, че казусът в по-голямата си част произтича от ниската здравна просвета, за която ние като лекари също сме виновни и би трябвало да се стремим непрестанно да образоваме пациентите. Годишните акции във връзка разнообразни болести, за които към този момент говорихме, както и тяхното медийно разпространение, са добър метод за повишение на здравната просвета.

Как бихте желали да се развивате като експерт в околните години, над проучването на кои проблеми в специалността желаете да се концентрирайте?

В момента фокусът ми е най-вече върху дерматохирургията и считам да продължа да се модернизирам в това направление. Ако би трябвало да съм по-конкретен, нокътната хирургия е по-тясната област и несъмнено е моя уязвимост.

За експертите сега има доста благоприятни условия за развиване и образования, както в България, по този начин и в чужбина. Смятам, че постоянното присъединяване в научни събития е основно за сполучливото професионално развиване на един млад доктор.

В персонален проект коя е най-голямата Ви фантазия?

Здраво и щастливо семейство.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР