Лекарство срещу диабет намалява с 40% риска от дълъг COVID.

...
Лекарство срещу диабет намалява с 40% риска от дълъг COVID.
Коментари Харесай

Лекарство срещу диабет намалява с 40% риска от дълъг COVID


Лекарство против диабет понижава с 40% риска от дълъг Коронавирус. Лекарство против диабет редуцира риска от дълъг Коронавирус с 40 %, заяви Агенция Франс Прес, позовавайки на научно проучване.

Това изобретение може да подкрепи битката болестта съгласно Световната здравна организация. Един от 10 инфектирани развива така наречен дълъг Коронавирус.

Изпитванията във фаза три са рандомизирани и следени с плацебо. Тества се медикаментът метформин. Това е най-използваният медикамент за лекуване на диабет вид 2 в света от десетилетия, написа Българска телеграфна агенция.

Медикаментът е на ниска цена и широкодостъпен.

Изследването, оповестено в сп. „ Лансет “, е извършено измежду 1126 души със свръхтегло или затлъстяване в Съединени американски щати. Половината от тях са приемали метформин, а другите – плацебо. Изследванията са правени в дните след положителен тест за COVID-19.

След 10 месеца 35 от участниците, приемали метформин, са били диагностицирани с дълъг Коронавирус. 58 от плацебо групата са били диагностицирани с дълъг Коронавирус. Това значи съкращаване на риска с 40 %.

Изследванията са извършени в интервала декември 2020 година – януари 2022 година, което значи, че е изключен разновидността Омикрон. Омикрон провокира по-малко случаи на дълъг Коронавирус спрямо другите разновидности.

Нашите данни демонстрират, че метформинът редуцира количеството вирус в организма на пациентите, разгласи пред Агенция Франс Прес Каролин Браманте от университета в Минесота, която в водещ създател на проучването. Ако резултатите бъдат доказани, те биха имало евентуално решаващо значение за проучването на дългия Коронавирус, разяснява Джеръми Фост, доктор от здравното учебно заведение в Харвард, който не е зает с актуалното проучване.

Учените акцентират, че медикаментът не е тестван върху пациенти, които към този момент страдат от дълъг Коронавирус, и не би трябвало да бъде употребен за лекуване на болестта, а единствено за предварителна защита.

Изследването демонстрира, че противопаразитният препарат ивермектин, който беше предмет на дезинформация по време на пандемията, както и антидепресантът флувоксамин не са предотвратили развиването на дълъг Коронавирус.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР