Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши лечението на артрит с

...
Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши лечението на артрит с
Коментари Харесай

ЕМА разреши употребата на лекарство за артрит при тежки случаи на ковид

Лекарственият регулатор на Европейския съюз позволи лекуването на артрит с тоцилизумаб да се употребява при пациенти, приети в болница с тежки случаи на Covid-19, като съобщи, че то понижава съдбовния излаз от болестта.

Противовъзпалителното лекарство, създадено от швейцарския фармацевтичен колос Roche, би трябвало да се употребява със стероиди при сериозно заболели пациенти, съобщи Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Световната здравна организация и Съединените щати към този момент утвърдиха лекуването, продавано от Roche като RoActemra в Европа.

ЕМА предложи разширение на използването на тоцилизумаб, тъй че да включва лекуване на възрастни с Covid-19, които получават " редовно " лекуване със стероиди и се нуждаят от спомагателен О2 или механична вентилация. Сега Европейската комисия би трябвало публично да утвърди рекомендацията на основания в Амстердам надзорен орган.

Одобрен преди този момент за лекуване на артрит при възрастни и деца, тоцилизумаб работи посредством угнетяване на рисковата свръхреакция на имунната система на ковид " цитокинова стихия ". При проучване на повече от 4000 пациенти с тежка форма на Covid-19 е открито, че лекарството, което се ползва интравенозно или посредством инжектиране, понижава риска от гибел и продължителността на престоя в болница, съобщи ЕМА. Но то би трябвало да се ползва дружно с кортикостероиди, защото " не може да се изключи увеличение на смъртността ", в случай че се употребява без тях, добавя организацията.

Одобрението добавя инструментариума на 27-те страни членки на Европейски Съюз за битка с пандемията, който към този момент включва четири ваксини, две лекувания с антитела, в това число Regeneron на Roche, и зелена светлина за незабавна приложимост на хапчето на Merck.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР