Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за COVID-19 на компаниите

...
Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за COVID-19 на компаниите
Коментари Харесай

Надзорният орган на ЕС одобри първите ваксини срещу Омикрон

Лекарственият регулатор на Европейски Съюз утвърди имунизациите за COVID-19 на фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna, приспособени за разновидността Omicron , като по този метод проправи пътя за бустерна акция тази зима.

Така наречените " бивалентни " ваксини са ориентирани както към истинския вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 година, по този начин и към подварианта BA.1 на Omicron, заяви Европейската организация по медикаментите (ЕМА).

Базираната в Амстердам ЕМА съобщи, че двете ваксини, подкрепени за хора на възраст над 12 години, са " първите приспособени бустерни ваксини COVID-19, предложени за утвърждение в Европейски Съюз ".

" Тези ваксини са приспособени версии на истинските ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), с цел да бъдат ориентирани към подварианта Omicron BA.1 в допълнение към истинския вариант на SARS-CoV-2 ", съобщи тя.

Европейските страни се стремят да ускорят въвеждането на новото потомство ваксини , с цел да могат да стартират бустерни акции преди опасенията за внезапно повишаване на COVID-19 през втората половина на тази година.

Комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакидес приветства решението като " значимо за отбраната на европейците против евентуалния риск от есенни и зимни талази от инфекции ".

" Трябва да сме подготвени да посрещнем още една зима с COVID-19 ", сподели тя в изказване.

ЕМА съобщи, че изследванията демонстрират, че новите инжекции могат да " провокират мощни имунни реакции " против COVID-19 .

Тя съобщи, че " в частност те са по-ефективни при задействането на имунни отговори против подварианта BA.1, в сравнение с истинските ваксини ".
Кириакидес от Европейски Съюз съобщи, че чака ЕМА да се произнесе по отношение на имунизациите, приспособени за в този момент преобладаващите варианти BA.4 и 5, " през идващите седмици ", заяви Агенция Франс Прес.

Понастоящем 27-те страни от Европейски Съюз към момента употребяват същите ваксини против ковид, които бяха утвърдени преди съвсем две години за потребление против истинския вариант.

Въпреки че те оферират известна отбрана против по-новите разновидности, стартира конкуренцията за основаване на ваксини, които да са ориентирани и към по-леките, само че по-заразни варианти Omicron.

Докато предходните " рискови разновидности " като Алфа и Делта в последна сметка изчезнаха, Омикрон и неговите подразделения преобладаваха през 2022 година
Типовете BA.4 и BA.5 по-специално способстваха за вълната от нови случаи на болестта в Европа и Съединените щати през последните месеци.
Поради това здравните органи се стремят да получат обновени ваксини допустимо най-скоро преди опасенията за нова вълна на болестта по-късно тази година.

Всички разновидности на Omicron нормално протичат по-леко , защото се заселват по-малко в белите дробове , а повече в горните носни пътища, причинявайки признаци като тресчица, отмалялост и загуба на подушване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР