Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем с общата

...
Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем с общата
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем

Лекарствата за ковид няма да решат генералния проблем с общата отбрана на хората. Те не могат да се употребяват всеобщо и няма да бъдат без лекарско наставление, а по всяка възможност и няма да ги има в аптеките, тъй като ще са много скъпи. Това разяснява проф. Илко Гетов от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) пред Българска национална телевизия.

По думите му медикаментите се одобряват в първите няколко дни и стопират репликацията, т.е. размножаването на вируса в човешкия организъм. Няма да има сюжет, при който хората да отидат в аптеката и да изискат такова лекарство единствено тъй като нещо им драска в гърлото, отсече проф. Гетов.

За дами в детеродна възраст ще има ограничавания при медикаментите за Covid-19, добави експертът.

Проф. Гетов изясни, че документите след бустерна доза важат една година, само че мнението на Европейската организация е, че честото използване на бустерни дози не е най-подходяща тактика за справяне с пандемията. Бустерите от моновалентните ваксини, които са позволени за приложимост, не би трябвало да се предлагат като тактика, а би трябвало да се работи за по този начин наречените бивалентни ваксини , добави той.

Проф. Гетов уточни, че към момента сме надалеч от 50-те % на имунизация. Няма друга ефикасна тактика за справяне с ковид, с изключение на имунизирането, сподели той.

Според него се чака през идващия сезон коронавирусът да стане ендемичен, тъй че да се работи и да се даде зелена светлина на бивалентни, поливалентни и панвалентни ваксини.

Проф. Гетов посочи, че Омикрон протича по-леко и по-рядко се стига до болнично лекуване, само че би трябвало да продължим да съблюдаваме ограниченията. Той се надява да бъдат основани денонощни Covid зони и да се прибавят още няколко индикатора в проекта на държавното управление за справяне с ковид.
 С 10% растеж на позитивни проби на учениците поради омикрон
С 10% растеж на позитивни проби на учениците поради омикрон

МОН не желае да допусне епидемиологичен гърмеж в клас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР