Лекарствата от групата на SGLT-2 инхибиторите стават част от раздел

...
Лекарствата от групата на SGLT-2 инхибиторите стават част от раздел
Коментари Харесай

Включват SGLT-2 инхибиторите във фармако-терапевтичното ръководство по нефрология и диализа

Лекарствата от групата на SGLT-2 инхибиторите стават част от раздел „ Лечение на хистологично потвърдени гломерулонефрити – остри и хронични, първоначални и вторични при систематични болести при лица над 18 години “ в обновеното фармако-терапевтично управление по нефрология и хемодиализа. Това планува планът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 7 ноември 2019 година на Здравното министерство, оповестен в Портала за публични съвещания strategy.bg.

В плана се акцентира, че SGLT-2 инхибиторите са с потвърдени нефропротективни и кардиопротективни, изгоди.

„ Тези удобни резултати са самостоятелни от глюкозопонижаващия им резултат, което допуска, че са налице други механизми на деяние за органна защита, като понижаване на интрагломерулното налягане и хиперфилтрацията “, акцентират в претекстовете си вносителите.

Със същите причини те оферират медикаментите от този клас към този момент да станат част и от лечебните схеми при хронично бъбречно заболяване.

Друга основна смяна е обвързвана с включването в управлението на биологична терапия за характерни нозологични единици – моноклоналните антитела Eculizumab и Ravulizumab към този момент ще се ползват при пароксизмална нощна хемоглобинурия и атипичен хемолитичен уремичен синдром.

В обновеното фармако-терапевтично управление по нефрология и диализа се уточняват и дозовите режими при лекуването на анемия в преддиализния интервал с Roxadustat.

„ Roxadustat (Evrenzo) е инхибитор на хипоксия-индуцируемия фактор, пролилхидроксилаза (HIF-PHI). Според късата характерност на продукта Roxadustat е показан за лекуване на възрастни пациенти със симптоматична анемия, обвързвана с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Подходящата доза Roxadustat (Evrenzo) би трябвало да се приема през устата три пъти седмично, само че не в поредни дни. Дозата би трябвало да бъде самостоятелно избрана, с цел да се реализиран и поддържат прицелни равнища на хемоглобина от 10 до 12 g/dl. Лечението не би трябвало да се продължава след 24 седмици терапия, в случай че не е реализирано клинично значимо повишение на равнищата на хемоглобина. За пациенти, започващи лекуване на анемия, които не са лекувани преди този момент с еритропоетин стимулиращи сътрудници (ESA), целесъобразната начална доза Roxadustat е 70 mg три пъти седмично при пациенти с тегло под 100 kg и 100 mg три пъти седмично при пациенти с тегло 100 и повече kg. „ Пациентите, лекувани сега с ESA, могат да преминат към банкет на Roxadustat единствено когато има основателна клинична причина за това “, е предлаганият от специалистите текст.

„ Предлаганите промени се постановат заради нуждата от актуализиране и поправяне на известните и включване на нови лечебни благоприятни условия за лекуване на редица бъбречни болести, по-точно хронични гломерулонефрити, както и прибавяне на така наречен таргетна терапия при въпреки и не толкоз чести болести с бъбречна изява. Добавяните лечебни режими са с потвърдени лечебни изгоди във връзка с нефропротекция, като същите са утвърдени и включени в Европейските правила за добра клинична процедура. Някои от новите лекарства, които са включени във ФТР, са получили реимбурсация от НЗОК, а други са в интервал на разглеждане “, се показва още в претекстовете към плана. 

Срокът на публичното разискване е до 25 май т. г. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР