Лекарствата, облекчаващи болка, дължаща се на различни причини биват наркотични

...
Лекарствата, облекчаващи болка, дължаща се на различни причини биват наркотични
Коментари Харесай

Опиоидни аналгетици


Лекарствата, облекчаващи болежка, дължаща се на разнообразни аргументи биват наркотични (опиоидни) и ненаркотични (антипиретични)

Опиоидните аналгетици са естествени, полусинтетични и синтетични медикаменти, които се употребяват за премахване на умерена или мощна болежка. Опиоиди са всички субстанции, които са аналози на морфина и се назовават морфиномиметици. Те взаимодействат с опиоидни рецептори. Тяхното блокиране потиска продукцията на посредници на болката.

Представители на групата са: Morphine и деривати, Oxycodone, Methadone, Pethidine, Fentanyl, Tramadol, Codeine и други
Наркотичните аналгетици повлияват болката на централно и периферно равнище, изключително във възпалените и засегнати зони. Те повлияват и прочувственият съставен елемент на болковата реакция посредством въздейтвие върху избрани зони в мозъка, вследствие на което трансформират оценката на пациента за болковото чувство.

Свързани публикации.. Интоксикация с опиати – какви са признаците? 0 Налага се антималарийна профилактика преди пътешестване в тропични и субтропични региони 0 Орални антидиабетни лекарства - кои са 0

Това обаче може да затрудни диагностиката на остри положения. Съвременни изследвания потвърждават, че наркотичните аналгетици са безвредни, в случай че се употребяват правилно с титриране на дозата (винаги се почва с ниска доза, дори при прекосяване към ново лекарство). Те са най-удачният избор при постоперативна болежка, инфаркт на миокарда, огромни изгаряния. С вярна доза опиоидите отстраняват страданието, провокира се лечебен сън и се реализира смяна в посока на възстановяване общото положение на пациента.

Лекарствени взаимодейтвия . Нежелано е съчетаването на морфиномиметиците с други психопотискащи медикаменти (фенотиазини, МАО-инхибитори, трициклични антидепресанти), защото се основава риск от изразен депресивен резултат върху централната нервна система и кома.

Характерно за опиоидите е миотичният резултат (свиване на зеницата). Те провокират еуфория, нараснало въодушевление, възприятие за нравствен комфорт и позитивно разбиране на обкръжаващата конюнктура. В някои случаи се следи противоположният резултат – дисфория.

Нежелани резултати . Възможно е гадене и повръщане, само че се развива толеранс за 7-10 дни. Сънливост, инертност са присъщ нежелателен резултат, към който също се развива толеранс след към седмица. Опиоидите предизвикват запек. Най-сериозният нежелателен резултат е респираторната меланхолия. Най-често се следи при венозно приложение и предозиране.

Възможно е да се развие толеранс при продължителна приложимост на наркотични аналгетици. Наблюдаван е и пресечен толеранс сред опиоидите, активиращи едни и същи рецептори, не и сред артикули, повлияващи разнообразни рецептори. На този факт се основава методът на ротиране на аналгетиците за попречване развиването на толеранс.2689
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР