Лекарският труд у нас е силно девалвиран. Кабинетите са обзаведени

...
Лекарският труд у нас е силно девалвиран. Кабинетите са обзаведени
Коментари Харесай

Лекар: Трудът ни е девалвиран, без мерки ще има банкрутирали джипита

" Лекарският труд у нас е мощно девалвиран. Кабинетите са обзаведени от самите общопрактикуващи лекари, които в същото време заплащат и наеми, консумативи, осигуровки на сътрудниците си. За да няма банкрутирали джипита, би трябвало да се вземат ограничения. Не сме съгласни, когато би трябвало да се прави някаква обществена активност, тя да е за сметка на лекарския труд. "

Това съобщи доктор Николай Брънзалов от Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България. Той разяснява желаното от джипитата повишение на таксата за обзор.

Брънзалов изясни, че преди време таксата е била % от минималната работна заплата.

" Преди 5 – 6 години политиците взеха решение да е замразена. Оттогава минималната работна заплата се увеличи два пъти. А и 2,9 лева преди шест години е друго от 2,9 лева в този момент ", напомни още той в изявление за bTV.

" Отделно, огромна част от пациентите са освободени от такса въз основата на някаква нормативен акт. Пенсионерите пък заплащат 1 лева, а разликата, посредством Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК, след известно време може да стигне и до нашите сметки ", добави още Брънзалов. По думите му последното закъснение е било четири месеца.

" Колегите с повече дечица в практиката да вземем за пример, изключително в този интервал, може през целия ден да работят и да си тръгнат с празен джоб, тъй като децата не заплащат такса, уточни гостът. Някой е освободил пациентите от такса, дано този някой да си я поеме ", предложи Брънзалов.

Той обаче посочи, че сдружението не е фиксирало какво покачване желае, с което отхвърли тиражираната от някои медии сума от 5,10 лева Минималната работна заплата би трябвало да е един маркер, подготвени сме за диалози, тъй като проблемите са доста, а напрежението пораства, сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР