Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за безплатни

...
Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за безплатни
Коментари Харесай

Здравната каса и Лекарският съюз договориха е-направления за безплатни антигенни тестове

Лекарите към този момент ще могат да издават електронни посоки за безвъзмездни антигенни проби за COVID-19.

Това става факт с Анекса към Националния рамков контракт 2020-2022 за медицински действия, който подписаха Българският лекарски съюз и НЗОК. Анексът ще влезе в действие след публикуването му в Държавен вестник, осведомят от Българска национална телевизия.

В него се планува още здравната каса да поема феталната морфология при бременните, тест за търпимост преди подлагане на анестезия и ехографията на млечната жлеза. Сериозен растеж има и в цените на детските кардиохирургични пътеки.

С Анекса се дава опция на лечебните заведения да сключат контракт със здравната касата за такава конструкция на леглата, с каквато са работили по време на Коронавирус вълните, в границите на общия брой на леглата в лечебните заведения. Подобна мярка е в осъществяване на тактиката на Министерство на здравеопазването за привеждането в подготвеност на системата за посрещане на възможна вълна.

Така от една страна се подсигурява лекуването на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга няма да се допусне закъснение и ограничение на лекуването на останалите болести, показват от лекарския съюз.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лекуване в интензивно поделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лева става 700 лева дневно за пациенти с ковид, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лева дневно.

Здравноосигурените лица ще могат да си слагат ваксина против COVID-19 при всеки общопрактикуващ доктор, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват имунизационни кабинети за имунизация против COVID-19, ще получават възнаграждение за тази активност.

С Анекса ще влязат в действие и измененията в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширение на пакета от действия поети от НЗОК за деца, бременни дами и хора над 18 годишна възраст, както и за някои характерни групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР