Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното

...
Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното
Коментари Харесай

Лекарите вече могат да изписват е-рецепти и с приложение на телефона си

Лекарите към този момент имат опция да предписват електронни предписания през мобилното приложение eRx даже и да няма интернет съгласуваност, оповестяват от „ Информационно обслужване “, които са създали приложението. Новата функционалност облекчава доста медицинските лица и пациентите при домашни визити и незабавни случаи, изключително в мъчно наличните региони.

 

При офлайн режим, електронната рецепта се резервира локално на мобилното устройство на медицинския експерт и когато връзката с интернет бъде възобновена, тя се изпраща към Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Изписаната рецепта незабавно попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което икономисва голямо време и разноски на лекарите и жителите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е нужен достъп до компютър с медицински програмен продукт. Новата версия на мобилното приложение включва също по този начин и усъвършенствания в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани медикаменти и указания за банкет на предписаните лекарства и други

Възможността за потребление на приложението eRx в офлайн режим е следващата значима функционалност, която Информационно обслужване създава напълно в интерес на обществото и обезпечава бистрота, гласност и проследимост на процесите. От друга страна покачва контрола върху разходването на средства за лекарства.

Мобилното приложение за издаване на електронни „ бели “ предписания може да се употребява от всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари. Чрез eRx могат да бъдат издавани е-рецепти, които дават отговор на условията на Националната здравноинформационна система (НЗИС). За по-голямо улеснение на пациентите, националният референтен номер (НРН) на издадената е-рецепта може да бъде споделен с пациента посредством SMS или друго приложение за къси известия. До момента през eRx има издадени над 300 000 електронни предписания.

С надграждането на приложението, в околните месеци ще бъде обезпечена опция eRx да се употребява и от чиновници на Центъра за незабавна здравна помощ, което в допълнение ще облекчи пациентите. Ще бъде предоставена и опция за хронологичното следене на всяка издадена електронна рецепта. Приложението може да бъде изтеглено гратис от App Store и Гугъл Play. За мобилни устройства с операционна система iOS е нужна минимална версия на операционната система 14, а за апарати с операционна система Android минималната версия би трябвало да бъде 9.

Данните на Информационно обслужване сочат, че от стартирането на системата досега през НЗИС са издадени над 47 млн. електронни предписания, като 1.762 млн. от тях са така наречен „ бели “. Над 70% от тях към този момент са изпълнени в аптечната мрежа. Анулираните „ бели “ предписания са едвам 3% от издадените през НЗИС. Данните изрично демонстрират, че електронният еквивалент сполучливо заменя хартиените предписания.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР