Лекарите смятат, че 90% от инсултите са предотвратими чрез промени

...
Лекарите смятат, че 90% от инсултите са предотвратими чрез промени
Коментари Харесай

Как да намалим риска от инсулт?

Лекарите считат, че 90% от инсултите са предотвратими посредством промени в метода на живот, в това число ограничение потреблението на сол и модифицирани храни, прекъсване на цигарите и повече придвижване. А вие би трябвало ли да измененията нещо в навиците си?

На всеки 3 минути и 27 секунди някой получава удар. На 75-годишна възраст една на пет дами и един на шест мъже са преживявали инсулт. Според тях, това е едно от най-страшните неща, които човек може да преживее. Съществуват многочислени статистики за инсултите, само че най-важната от тях излезе тази седмица. От нея излиза наяве, че 80% от инсултите могат да бъдат предотвратени.

Резултатите демонстрират, че процентите са в действителност 90. Проучването е направено на 26, 915 души от 32 страни и от него излиза наяве, че най-големите виновници за инсулта са високото кръвно, неналичието на физическа интензивност, погрешно хранене, пушенето, а също и стрес, използването на алкохол, сърдечни проблеми, затлъстяване, диабет и висок холестерол .

В друго изследване на университета МакМастър в Канада се присъединили и хора към този момент претърпяли инсулт, породен от кръвни съсиреци или мозъчен кръвоизлив.  Диагнозата е направена благодарение на клинични критерии и скенер на мозъка. На пациентите и хората, които се грижат за тях им били раздадени въпросници, които трябвало да попълнят, а резултатите им били съпоставени с тези на другите участници – хора, които в никакъв случай не са получавали удар.

Решението

Нито един от изброените рискови фактори не е нов. Така че, за какво не създадем още нещо за себе си и да не помислим по какъв начин да се предпазим от инсулт? Съществуват възраст и генетично влечение за инсулт, към които сме безсилни и не можем да се противопоставим.

Но водещият създател на отчета, доктор Мартин О‘Донъл е по едно и също време и реалист и оптимист. Той споделя:

„ Голяма част от рисковете за инсулт могат да бъдат моделирани от човек. Това не е просто най-обикновен риск, а са редица от избори, които всекидневно вършим и всички те са взаимосвързани. Ако спортувате и се храните добре, тогава ще имате обикновено тегло и вероятността да имате диабет ще е доста по-малка “.

О‘Донъл е наясно, че хората не могат с лекост да подхващат рискови промени в държанието и всекидневието си. Но в предварителната защита на инсулта, рисковите фактори са свързани по подобен метод, че даже и доста дребни промени ще окажат голямо въздействие върху организма.

Препоръчително е да се употребяват минимални количества сол, която ще понижи риска от високо кръвно и по-малко захар и модифицирани храни.

„ В идеалния случай, здравословният метод на живот би трябвало да стартира от младостта, само че в никакъв случай не е прекомерно късно – постоянно можете да измененията нещо малко в ежедневните си привички “,

споделя доктор О‘Донъл, като предлага всяка година да се прави инспекция на кръвното налягане и признава, че все пак като всяко ново начинание и това е мъчно и изисква доста мисъл, предпочитание и изпитание.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР