Лекарите от клиниката по ортопедия в Университетската болница Канев в

...
Лекарите от клиниката по ортопедия в Университетската болница Канев в
Коментари Харесай

Русенски лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

Лекарите от клиниката по ортопедия в Университетската болница " Канев " в Русе направиха рядко срещан жест към своя пациентка. След като открили, че както медицинският, по този начин и общественият статус на 86-годишната Йорданка Тричкова е тежък, те събрали средства и доплатили за слагането на изкуствена тазобедрена става на дамата. 

Инцидентът с 86-годишната Йорданка Тричкова става преди две седмици, когато я бутат и пада... пред лекарски кабинет. След лекарски обзор в клиниката по ортопедия станало ясно, че дамата има потребност от промяна на тазобедрената става. " Нашата каса е известно, че не покрива на 100% този вид интервенции. Пациентът доплаща за самата протеза. Оказа се, че тя няма такива средства и не може да си заплати цялата стойност на протезата. За тази протеза, която е поставена на госпожата, доплащането е 1040 лв. от пациента. Безизходна обстановка. Тя сподели къде има, какво има. Решихме сътрудниците сутринта да съберем останалата част от сумата, тъй като няма по какъв начин да се заплати единствено една част ", обяснява доц. Севдалин Ангелов. 

Лекарите се събрали, разискали и всеки дал колкото решил. Пред себе си имали стара жена, която се грижи за 62-годишния си изцяло кьорав наследник с епилепсия. " Ние сме двамата, нямаме никого към този момент ", споделя Йорданка Тричкова. Пенсиите и на двамата не стигат и за половината от импланта, а други родственици нямат. Нещо повече - медиците рискували да ги глобят от някоя прецизна институция и в първите дни от престоя на пациентката в болничното заведение приели и сина й - не по клинична пътека, а сякаш като компаньон, на който обаче компаньон е самата пациентка. Такива сюжети предлага единствено животът.

При изписването идната седмица лекарите още веднъж ще съберат пари, тъй като дамата е дала всичко, с което разполага, до последния лев. " Да има някакви парички като се прибере у дома ", добавя доцент Ангелов.

Така русенските ортопедите демонстрират, че хуманността на специалността им не се показва само в професионалното отношение, а с цялостната грижа за пациента.

От болничното заведение показват и своята признателност към Регионалния съюз на слепите и община Русе, че са съумели дружно да настанят краткотрайно в обществено заведение и сина на Йорданка Тричкова. Поне до момента в който тя стъпи и на двата си крайници.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР