Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ Св.

...
Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Лекари от УМБАЛ „Св. Марина“ използваха иновативен подход при операция на бедрена става

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, използваха нов новаторски метод за укрепване на костна тъкан посредством имплантиране на костно-мозъчни стволови кафези при пациент с болест на Чандлър.

Според експертите освен това положение, известно още като „ инфаркт на костта “, се изисква наложително оперативно лекуване, защото заболяването води до деструкция и некротизиране на тъкани в  главата на бедрената кост и може да докара до инвалидизация на пациента.

Методите за лекуване на това заболяване са доста, само че в съответния случай експертите вземат решение да се извърши органосъхраняваща интервенция с потреблението на хибриден метод.

Иновативният способ включва разчистване на кистозните формирания в бедрената глава и слагане на характерен костно-мозъчен преципитат, съдържащ концентрат от стволови кафези, които имат способността да регенерират тъканите, разясни доктор Преслав Пенев от Клиниката по Ортопедия и травматология.

Интервенцията се прави за да се възвърне бедрената глава и да се понижи риска от следващо необходимо ранно протезиране на пациента.  

Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна проф. доктор Димитър Райков акцентира, че новият метод е опция на класическия способ за
слагане на изкуствена става при възстановителната костна хирургия.

Той добави, че вградената костно-мозъчна течност ще сътвори в огнището на лезията капацитет за костно възобновяване и костен напредък на засегнатото място.

Според проф. Райков с използването на този новаторски метод и комбинирането на техниките, прогнозата за възобновяване и укрепване на костната компактност е близо 70 %. Лекарите са уверени, че сходен сложен метод за лекуване ще докара до възвръщане на виталността на ставата при пациента. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg