Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ Св.

...
Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Ортопеди от Св.Марина извършиха иновативна операция на тазобедрена става с имплантиране на стволови клетки

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна използваха напълно новаторски метод за укрепване на костна тъкан посредством имплантиране на костно-мозъчни стволови кафези при пациент с болест на Чандлър, оповестиха от МУ – Варна.

Според експертите освен това положение, известно още като „ инфаркт на костта “, се изисква наложително оперативно лекуване, защото заболяването води до деструкция и некротизиране на тъкани в главата на бедрената кост и може да докара до инвалидизация на пациента.

Методите за лекуване на болестта са доста, само че в съответния случай експертите вземат решение да се извърши органосъхраняваща интервенция с потреблението на хибриден метод.

Иновативният способ включва разчистване на кистозните формирания в бедрената глава и слагане на характерен костно-мозъчен преципитат, съдържащ концентрат от стволови кафези, които имат способността да регенерират тъканите, изясни доктор Преслав Пенев от Клиниката по ортопедия и травматология.

Интервенцията се прави за да се възвърне бедрената глава и да се понижи риска от следващо необходимо ранно протезиране на пациента.

Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна проф. доктор Димитър Райков акцентира, че новият метод е опция на класическия способ за слагане на изкуствена става при възстановителната костна хирургия. Той добави, че вградената костно-мозъчна течност ще сътвори в огнището на лезията капацитет за костно възобновяване и костен напредък на засегнатото място. Според проф. Райков с използването на този новаторски метод и комбинирането на техниките, прогнозата за възобновяване и укрепване на костната компактност е близо 70 %. Лекарите са уверени, че сходен сложен метод за лекуване ще докара до възвръщане на виталността на ставата при пациента.

На фотографията: проф. Димитър Райков

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР