Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница

...
Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница
Коментари Харесай

Лекари от ИСУЛ смениха колянна става чрез компютърна навигация

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ за първи път направиха ендопротезиране на колянна става благодарение на компютърна навигационна система.

„ Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, доста зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не обезпечава задоволителна непоклатимост. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат постоянна “, изясни проф. доктор Пламен Кинов, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология.

По думите му триумфът на интервенцията зависи от това ставата да бъде вярно възобновена, което по-добре се реализира посредством компютърната навигация.

„ Ако имплантът не е подложен оптимално, вярно насочен, пациентът стартира да куца и да изпитва болежка. Навигацията разрешава по-добре да бъде изработен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, придвижванията, изместванията или функционалността на коляното, т.е. кинематика на коляното, и това му разрешава да възвърне вярно неговата функционалност “, добави ортопедът.

На интервенцията са се подложили четири дами на възраст от 65 до 71 години. Всички те са били дейни и са водили естествен метод на живот, само че заради засилваща се болежка в коляното са се обездвижили.

Всъщност, дамите са доста по-склонни към изхабяване на колянната става заради чисто анатомични аргументи. Хрущялът при дамите е по-еластичен поради физиологичните процеси, през които минават доста от тях (да речем, раждане), което го прави по-раним.

„ Освен това при дамите тазът е по-широк, което значи, че лостовете са разнообразни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функционалност “, разяснява проф. доктор Кинов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР