Лекарите на Пирогов не са точили здравната каса. Това става

...
Лекарите на Пирогов не са точили здравната каса. Това става
Коментари Харесай

Окончателно: Лекарите на Пирогов не са точили здравната каса

Лекарите на " Пирогов " не са точили здравната каса. Това излиза наяве от решение на Върховния Административен съд, което проф. Асен Балтов показа в своя профил.

Казусът с изнесените данни за подправено приетите в болница пациенти потегли преди две години.

Така Министерство на здравеопазването стартира инспекция по случая. Тогавашният зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров съобщи, че обект на инспекцията на НЗОК в " Пирогов " са 900 хоспитализации през 2020 и 2021 година Диагнозите били " чернодробна цироза " и " хронична бъбречна непълнота ". Става въпрос за междинни резултати от инспекцията, които засягат пациенти, в началото приети в болница с Covid-19. Петров тогава разяснява, че не е допустимо случаите да са толкоз доста и " най-малко една трета от тези 900 случая сигурно са подправени ", което става известно обаче, че не е правилно.

Ето и целия пост на проф. Балтов, оповестен през днешния ден с окончателното решение на Върховен административен съд по случая:

" Днес Върховен административен съд постанови дефинитивно решение № 4203/20.04.2023г, с което оставя в действие първоинстанционното решение № 6830/15.11.2022г на Апелативен съд –София. Това на процедура значи, че Актът на НЗОК от инспекцията на Пирогов за „ 800 подправено “ приети в болница пациенти беше разгласен за незаконосъобразен, т.е. няма източване на Касата от лекарите в Пирогов. " Това съобщи проф. Асен Балтов в своя фейсбук профил.

" Има, обаче действително извършено лекуване на 688 пациенти с постковид синдром. Има професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в Пирогов. Внимателният прочит на правосъдното решение, обаче изрично приказва и за няколко други обстоятелството, които съм задължен да споделя:

1.НЗОК за жалост, не е справедлива и самостоятелна социална институция, която е призвана да работи в полза на здравноосигурените български жители, а е политически инструмент в ръцете на ръководещите за репресии и разпра с неуместните на деня.

2.Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този проблем. Той обществено твърдеше, че има източване на Касата посредством 800 подправени хоспитализации на пациенти в Пирогов и това е потвърдено по неоспорим метод в инспекцията на Здравната Каса, за което аз бях уволнен.

Г-н Кацаров, по-късно правосъдно решение, уповавам се за в бъдеще към този момент да вършиме разлика сред противоречиви констатации в промеждутъчен отчет на Касата и безспорни обстоятелства и доказателства, потвърдени по подобаващ ред в нормативно произвеждане. Професионализмът изисква познание! А във връзка с морала, в случай че е Ви е останал мисля, че императивно дължите обществено опрощение на „ пироговци “, за унижението на което ги подложихте и клеветите, които казахте по техен адрес. Вие си позволихте да нанесете тежка репутационна вреда на Институцията „ Пирогов “, която беше двадесет и четири часа на първа линия в тежък за цялото общество миг на международна Ковид пандемия. Такова държание съгласно мен е подмолно, аморално, и срамно за министър на опазването на здравето!

3.Българските институции и техните титуляри по закон са призвани да съблюдават законите и Конституцията на Република България. Когато те бъдат жестоко и безогледно нарушавани, българските жители би трябвало да имат непоносимост към сходни прояви и персони. Иначе сме обречени да ни ръководят некомпетентни и самозабравили се шарлатани за които полезности, като правда, правдивост, дълг и морал са елементарни изречения изпразнени от смисъл и наличие. "

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР