Лекарите контролират целия процес За първи път с просто око

...
Лекарите контролират целия процес За първи път с просто око
Коментари Харесай

Как изглежда пълната кръвна картина?

Лекарите управляват целия развой

За първи път с просто око можем да надникнем в цялостната кръвна картина. Как става това? Отговорът е посредством високите технологии, които се употребяват в новата централна лаборатория на „ ЛИНА ”. Тя е единствената в страната, която разполага с автоматизирана хематологична система Sysmex XN-9100. Модерната инсталация демонстрира детайлно другите групи кафези в кръвната картина, която е в основата на диагностиката на редица болести.

Важно е да се знае, че Sysmex XN-9100 оказва помощ за още по-високо качество на резултатите. На екран той пресъздава изображение на кръвната натривка, която лабораторните лекари нормално следят под микроскоп. За тази цел апаратът първо дефинира индикаторите на кръвната картина, след което самичък прави натривката, оцветява я и посредством цифров микроскоп прави диференциално преброяване. След това лекарят ревизира дали клетките, които са изброени, са вярно диференцирани.

Лекарите управляват целия развой и при нужда могат да реалокират дадена клетка в различен клас, в случай че преценяват, че апаратът не я е определил вярно, като по този метод крайният резултат наложително се уточни и валидира от тях. Специалистът по клинична лаборатория доктор Пламена Хараланова разкрива повече за модерното съоръжение.

- Д-р Хараланова, с какво този уред прави диагностиката по-точна?

- Резултатите от подобен високотехнологичен уред са по-прецизни, тъй като се отстраняват опциите за неточности, които могат да се позволен при изработката на кръвните натривки и тяхното оцветяване. Тук тези процеси са автоматизирани и стандартизирани, като изображенията на клетките, които виждаме на монитора на апарата, се приближават до тези в атласите по хематология, от които сме се учили. Такова качество на кръвната натривка мъчно би могло да се реализира при ръчната им изработка. Също по този начин софтуерът на апарата разрешава дадена клетка да бъде в допълнение увеличена, с цел да можем да разгледаме в елементи структурата й и да видим и дискретни промени, в случай че има такива. Апаратът е надъхан по този начин, че по заложени критерии да прави кръвна натривка даже и на пациентски проби, които нямат назначена диференциална кръвна картина. Това заостря нашето внимание върху такива патологични проби и по този метод могат да се диагностицират кръвни болести в по-ранен стадий.

- Какви са другите типове кафези?

- Нека дружно да погледнем под микроскопа на този съвременен уред и да забележим какви кафези можем да следим. Първо, незабавно ще забележим еритроцитите – най-многобройните кафези в кръвта, тези които съдържат хемоглобин, придават аления й цвят и които придвижват витално значимия за организма О2 до всяка негова клетка.

Разглеждайки ги, можем да установим дали те са задоволително снабдени с желязо или наподобяват по-бледи, с по-голямо централно просветляване, което е белег за анемия. Можем да следим разнообразни промени в тяхната величина, форма, оцветка, да откриваме патологични включвания в тях и по този начин да диагностицираме разнообразни болестни положения.

Между еритроцитите можем да видим и едни по-малки кафези, сходни на червени точици, които обаче са доста значими, тъй като вземат участие в съсирването на кръвта и по този начин я поддържат в течно положение – това са тромбоцитите.

Понякога, вследствие на болести, те понижават до степен, че съвсем не ги откриваме на една такава кръвна натривка. Това е рисково и може да докара до кръвоизливи на разнообразни места в организма.

- Кои са клетките-стражи, които се борят с вирусите и бактериите?

- Белите кръвни кафези или левкоцитите са тези бранители на организма. Те ни защищават от инфекции и се усилват, когато организмът се пробва самичък да се оправи с даден патоген. Наричат се по този начин, тъй като не съдържат хемоглобин. Делят се на няколко групи, всяка от които извършва избрана функционалност.

Неутрофилните гранулоцити – тяхната функционалност е да обезвреждат бактериалните причинители на инфекциите.

При тежки болести, можем да следим тези кафези в друга степен на зрялост. Появяват се гранулоцити в по-ранен етап на съзряване, което значи, че костният мозък е задействан и ги създава по-бързо, защото организмът има нараснала потребност от тях в този миг и те не съумяват да узреят, а постъпват в периферната кръв по-рано, за да упражнят своята защитна функционалност.

А това са еозинофилните гранулоцити – най-красивите кафези в кръвта със своите огромни оранжеви гранули.

Това са клетките, които ни пазят от паразитите и вземат участие в отговора към алергични реакции.

Базофилите са най-рядко срещаните кафези в кръвта. Те освобождават хистамин и също вземат участие в алергичните реакции.

Лимфоцитите са клетките, които реагират при среща с вирусни причинители, а също по този начин обезпечават и имунната памет на организма за срещата с тези причинители.

Те могат да претърпят разнообразни промени в морфологията си при хематологични и инфекциозни болести, които ние може да следим под микроскопа.

Моноцитите са клетките, които също се озовават на инфектираното място в организма, само че по-бавно от неутрофилите, като тяхната функционалност е да отстранят умиращите кафези, по тази причина те се покачват във възстановителната фаза на една зараза.

- Защо цялостната кръвна картина (ПКК) е толкоз значима и съвсем постоянно, когато отидем на доктор, ни я назначават?

- С проучването на ПКК може да се диагностицират положения като анемия, да се дефинира с огромна акуратност какъв тип е тя, да се откри съществуване на инфеция или по-сериозно кръвно заболяване. Изследването на ПКК е в изгода при диагностиката на съвсем всички болести и е неотменна част от наложителните проучвания за следене на здравословния статус на организма.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР