Лекарите, които се занимават с проблемите на мозъчната дейност, в

...
Лекарите, които се занимават с проблемите на мозъчната дейност, в
Коментари Харесай

Упражнения за добра памет

Лекарите, които се занимават с проблемите на мозъчната активност, в множеството случаи дефинират неприятната памет не като нарушена функционалност на мозъка, а като липса на внимание. Така че един от ефикасните способи за възстановяване на паметта са упражненията за централизация на вниманието.

Те работят като “гимнастика за мозъка ”, тонизират съзнанието ни и усилват скоростта, с която се предават сигналите сред невроните в мозъчната кора. За да подобрите паметта си, използвайте следните лесни техники.

Паметта играе решаваща роля за всички познавателни действия, в това число четене, мислене и психическа преценка.

Слушането на музика е прелестно за сетивата, само че може да бъде потребно и за мозъка. Изберете непозната за вас ария и запаметете текста й. По този метод се покачва равнището на ацетилхолина, който оказва помощ за построяването на мозъка и подобряването на паметовите умения.

Предизвикайте себе си! Измийте зъбите си с другата ръка, вземете душ или се обличете в тъмното. Подобни извършения оказват помощ за построяването на нови връзки сред разнообразни нервни връзки на мозъка.

Вниманието ни е належащо за съвсем всички ежедневни задания. Добре развитата функционалност разрешава да се поддържа централизация, макар съществуването на звук и похищение на вниманието, както и да се концентрираме върху няколко действия едновременно.

Можем да подобрим вниманието си като променим някои нормални действия. Променяйте маршрута до офиса или реорганизирайте работното си бюро, да вземем за пример.

Езиковите действия насочат предизвикателство към способността ни да разпознаваме и разбираме думи, както и да не ги забравяме. Упражненията са потребни и за гладкостта и лекотата на диалект, граматическите умения и речниковия ресурс.

С постоянна процедура, можем да разтеглим знанията си за нови думи и доста по-лесно да си припомняме към този момент научени. Например, в случай че нормално четете единствено спортния раздел на избран информативен източник, пробвайте се да прочетете няколко по-задълбочени бизнес публикации или материали от друга по-непозната за вас сфера. Така можете да се запознаете с нови думи. Отделете време, с цел да ги разберете в подтекст. Това оказва помощ да изградите езиковите си умения.

Напишете върху бял лист 10 думи, означаващи цвят. Но смисъла на думите и цвета, с който ги пишете, не би трябвало да съответстват. Например думата “жълт ” напишете с алено, а думата “син ” със зелено. Сега се пробвайте бързо и без спиране да прочетете имената на цветове, без да обръщате внимание на цвета на думата.

Погледнете деликатно фотография, на която има няколко индивида, за не повече от 20 секунди. После се пробвайте в детайли да опишете всичко, което помните – къде е снимана, в какво състояние са хората, с какво са облечени и така нататък Това упражнение тренира образната памет. Подобно на това помолете някого да подреди пред вас 10 – 20 дребни предмета. Вижте ги за минута, а по-късно сътрудникът ви би трябвало да отстрани един или два от тях. Погледнете ги още веднъж и открийте изчезналите предмети.

За възстановяване на тази когнитивна функционалност, пробвайте следното упражнение – подберете в избрана стая 5 детайла и техните локации. Когато излезете от стаята, пробвайте да си ги припомните. Струва ви се прекомерно елементарно? Изчакайте 2 часа и още веднъж се пробвайте да си ги спомните.

Ето още едно потребно упражнение за мозъка – гледайте право напред и се пробвайте да запомните всичко, което можете да видите както пред вас, по този начин и с периферното зрение. След това предизвикайте себе си да си припомните всичко забелязано и го запишете. По този метод употребявате паметта си и упражнявате мозъка, с цел да се концентрирайте върху заобикалящата ви среда.

Много ефикасни са и 10-15 минути аеробни извършения, каране на колело (велоергометър) или джогинг дневно и последователно увеличете до 40 мин. Тук е доста значимо да не подлагате организма си на стрес. Упражненията ще покачат освен виталния ви тонус, само че и концентрацията ви. Ще видите по какъв начин след месец и половина тренировки паметта ви ще стане все по-усложлива.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР