Лекарите да имат право да предписват на една рецептурна бланка

...
Лекарите да имат право да предписват на една рецептурна бланка
Коментари Харесай

Променят правилата за предписване на лекарства

Лекарите да имат право да предписват на една рецептурна бланка медикаменти, свързани с лекуването на разнообразни болести, а на един протокол – едно лекарство в до три разнообразни дози за едно заболяване. За лекуване на едно заболяване пък да се позволява определяне на до три лекарствени продукта. Това плануват промени в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, качена за публично разискване.

Според друга смяна при назначена терапия с медикаменти, които се заплащат на 100%  и се предписват за настоящия месец, лекарят ще издава една електронна рецепта. Изключение се позволява единствено при допълнение на лечението с нов/и лекарствен/и продукт/. Когато тази рецепта  е отчасти изпълнена в аптеката, останалите медикаменти може да се купят в същата или друга аптека, сключила контракт с НЗОК.

Това обаче би трябвало да стане до два работни дни от първичната частична покупка на медикаментите, само че не по-късно от датата на приключване на периода на годност на рецептата, написа още в измененията. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в границите на 24 часа.

С промени в наредбата за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, се предлага здравни грижи в дома на новородените деца да се реализират от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в лечебница за първична здравна помощ или от самостоятелна или групова процедура за здравни грижи посредством контракт с лечебница за първична здравна помощ.

Сега домашните визити на новородените до 6 месеца след изписване от болничното заведение се правят  единствено от медицински експерти по здравни грижи от лечебница за първична здравна помощ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР