Лекари в Бургас върнаха слуха на жена, след претърпяна успешна

...
Лекари в Бургас върнаха слуха на жена, след претърпяна успешна
Коментари Харесай

След 40 години глухота: Майка чу за първи път гласовете на децата си

Лекари в Бургас върнаха слуха на жена, след претърпяна сполучлива кохлеарна имплантация в отделението " Уши, нос, гърло " в локалната УМБАЛ.

42-годишната пациентка изгубила слуха си, когато е била на 2 години, след прекарана вирусна зараза. Кохлеарната имплантация е скъпоструваща процедура - цената на апарата е към 30 000 лв., само че в УМБАЛ-Бургас се прави по Здравна каса, която поема цената му.

Кохлеарният имплант е електронно устройство, което оказва помощ на изгубилите слуха си да чуват, сподели доктор Цветелина Григорова от УНГ отделението.

" Когато включихме апарата на пациентката, тя се просълзи. Но защото развиването на слуха и говора ѝ е останало на равнище 2-годишно дете, в този момент й следва рехабилитация - все едно занапред се учи да чува, да приказва, да схваща по какъв начин звучат думите ", изясни доктор Григорова.

При различен пациент изгубил слуха си като възрастен, разбирането и речта се възстановили доста бързо, тъй като към този момент ги е имал, добави тя.

Днес интервенцията връща слуха при цялостна глухота и е единственият късмет на децата, които се раждат изцяло глухи, както и на всички останали, на които други способи и слухови апарати не могат да оказват помощ, споделиха от УНГ отделението в УМБАЛ-Бургас.

Първата кохлеарна имплантация в света е направена през 1986 година. Кохлеарни имплантации в България се правят от 1999 година, когато проф. Иван Ценев от МБАЛ " Царица Йоанна " вгради деветгодишно момче.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР