Лекари спасиха от ампутация ръката на млад мъж. Петър Недялков

...
Лекари спасиха от ампутация ръката на млад мъж. Петър Недялков
Коментари Харесай

Уникална операция в България! Лекари направиха невъзможното и спасиха от ампутация ръката на мъж

Лекари избавиха от ампутация ръката на млад мъж. Петър Недялков получава тежки контузии след злополука с мотор. Прекарва месец в болница, 4 дни е в кома, а ръката му е безусловно неподвижна, оповестява bTV.
„ Първоначално нито можех да я движа, нито да я свивам”, описа Петър.
Разкъсан е един от най-големите снопове от нерви в човешкото тяло, който свързва шията с ръката.
„ Плексусът е вързоп от нерви, които подсигуряват функционалността на горния крак. Без този вързоп горният крак не може въобще да бъде използван”, разясни доцент доктор Маргарита Кътева.

Прибягва се до нетрадиционна и комплицирана 8-часова интервенция – по този начин наречения „ нервозен трансфер”, осъществен под микроскоп.
 Операция, хирурзи
Снимка: btvnovinite.bg
„ Ние успяхме да вземем нерв от гръдната клетка в дълбочина. Разбира се, благодарение на прелестните гръдни хирурзи, които по ендоскопски способ съумяха да измъкнат това нервче малко, което ще даде живот на мускулите, които пък от своя страна ще дадат живот на раменната става”, добави доцент доктор Кътева.
От болничното заведение описват, че сходна интервенция в Европа се прави само във Франция. Часове след интервенцията Петър е оптимист. „ Усещам, че ще мога да я движа. Това е най-важното”, съобщи той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР