Лекари от голяма държавна болница в Пловдив предлагат разкриване на

...
Лекари от голяма държавна болница в Пловдив предлагат разкриване на
Коментари Харесай

Лекари предлагат разкриване на втора инфекциозна клиника в Пловдив

Лекари от огромна държавна болница в Пловдив оферират откриване на втора инфекциозна клиника. Мотивът - лечебните заведения одобряват тежки случаи на коронавирус освен от района, а и от няколко прилежащи области. Затова медиците търсят опция за създаване на още една профилирана клиника.

Болницата в Асеновград усили на 63 леглата за коронавирус пациенти. 57 от тях са за леки и приблизително тежки случаи, а 6 за интензивно лекуване.

" Към момента е задоволителен потенциалът, имаме подготвеност да разкрием оптимален брой кревати, с цел да можем да задоволим всевъзможни потребности ", съобщи шефът на МБАЛ-Асеновград доктор Иван Червенков.

Здравните заведения в Пазарджик и Хасково обаче изпитват съществени усложнения, тъй като потенциалът им бързо се запълва. Когато леглата не стигат или липсват лекарски екипи, случаите се пренасочват към отделението в многопрофилна болница " Пловдив ".

" От двете области най-много имаме много случаи, които идват тук и даже са настанени тук в интензивно поделение. В което има разкрити 12 кревати, то към този момент е съвсем на лимита си ", изясни шефът на УМБАЛ " Пловдив " доктор Динчо Генев.

Затова доктор Генев обмисля благоприятни условия по какъв начин да се усилят леглата за
новопостъпващи пациенти. Идеята на управлението на болничното заведение е да бъде основана Инфекциозна клиника с два корпуса. Един непрекъснато настоящ и различен така наречен " леден запас ", който да се обитава в постройка, недостроена от години.

" По този метод ние да създадем едно функциониращо инфекциозно поделение с към 25 до 30 кревати. А в останалата част да бъде построена една база, да кажем от порядъка на 50-60 кревати и повече даже, които при пораждане на сходна обстановка могат да бъдат употребявани незабавно ", разяснява доктор Генев.

Всички кревати за интензивно лекуване в болница " Пловдив " към този момент са заети. Лекарите с паника чакат пика на третата вълна.

" Очаквам, че в границите на 10 дни несъмнено ще стигнем до порядъка на 5500-6000 случая, такива са и прогнозите, че до 10-12 дни ще стигнем пика на вълната. С този % на повишаване нека не са и повече ", добави доктор Генев.

За да стане факт втората инфекциозна клиника в Пловдив би трябвало зелена светлина от здравното министерство и от регионалната администрация, която да даде пустеещата постройка на болничното заведение. Тогава може да се търси и финансиране.

Репортери: Димитър Димитров, Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР