Лекари от болница Света Екатерина“ спасиха млада жена, диагностицирана със

...
Лекари от болница Света Екатерина“ спасиха млада жена, диагностицирана със
Коментари Харесай

Лекари от „Света Екатерина“ спасиха жена със Синдром на лешникотрошачката

Лекари от болница „ Света Екатерина “ избавиха млада жена, диагностицирана със Синдром на лешникотрошачката.

Жената стартира да усеща, че има здравословен проблем през 2022 година, когато към момента не знае, на какво се дължи неразположението, което усеща. 33-годишната Галя изпитва непрекъсната болежка в левия фланг под реброто, която не се повлиява от никакви лекарства. Болката е съпроводена с кръв в урината и неспособност да се храни пълноценно, защото при банкет на минимално количество храна изпитва мощна тежест в стомаха. Състоянието й постанова търсене на експерт. Младата жена посещава невролог и гастроентеролог, само че те по този начин и не откриват повода за казуса. След дълго циркулиране Галя е ориентирана към съдов хирург в Плевен, където след скенер й се слага диагноза Синдром на Лешникотрошачката. Лечението, което й се предлага е минимално инвазивно, посредством слагане на стент в бъбречната вена, която е притисната анатомично, оповестяват от УМБАЛ " Света Екатерина ".

Процедурата, обаче не дава нужния резултат, защото шест месеца по-късно се открива, че стентът има стесненение, прави се опит за разширение с балон и се слагат още два стента.

След интервенцията, Галя продължава да изпитва нетърпими и непрекъснати болки в дребния таз и в корема, което я предизвика да търси избавление в София. Намира клиника в столицата, в която прочут австрийски хирург оперира пациенти със комплицирана сърдечно- съдова патология. Той ползва оперативно лекуване, посредством премахване на стентовете и прави байпас интервенция, която има за цел да дренира кръвта от левия бъбрек и тазовите вени. Операцията не дава резултат, тъй като се получава задръстване на бъбречната вена и стартира да се обременява овариалната вена, която дренира кръвта от левия яйчник, симптоматиката се утежнява и болките на Галя стават все по-силни и не отшумяват. Тогава нейна другарка я насочва към екипа на проф. Валентин Говедарски, шеф на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „ Света Екатерина “, който има максимален опит в лекуването на Синдром на Лешникотрошачката, допълват още от лечебното заведение.

След записване на час за консултация и обзор, младата жена незабавно е призната в съдовото поделение на УМБАЛ „ Света Екатерина “ с изразен венозен застой, което значи, че венозната кръв от яйчника и дребния таз не се дренира. Тази кръв се задържа, уголемява вените в дребния таз и води до болковия синдром на пациентката. 

Съдовите хирурзи на УМБАЛ " Света Екатерина " вземат решение да пристъпят към оперативно лекуване, което е неповторимо за България, защото реимплантират овариалната (яйчниковата) вена непосредствено към вената, която дренира кръвта от левия низък крак, вътре в корема. Конструираният в предишното байпас, който се запушва, основава недостатък в хемодинамиката на венозната кръв на бъбрека и тазовите вени като обременява доста овариалната вена. Екипът на проф. Говедарски прави анастомоза и трансформират хемодинамичния недостатък в ефикасен дренаж, след реимплантация на овариалната вена към тази на крайници. По този метод кръвта от дребния таз и яйчника се дренира гладко. Така съдовите хирурзи, които се изправят пред предизвикването на повторната хирургия в този сегмент намират ново решение за лекуването на синдрома и да облекчат страданието на пациента. 

Още на първия ден след интервенцията Галя не помни за всички болки, стартира да се храни и раздвижва без проблем. На третия следоперативен ден е изписана от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „ Света Екатерина “ с липса на всякаква клиника и извънредно понижение на венозния застой. 

Екипът, направил интервенцията е в състав - проф. Валентин Говедарски, доктор Елица Димитрова, доктор Мартин Александров. 



Днес, Галя е признателна на целия екип за професионализма и положените грижи. След две години на болки и премеждия 33-годишната жена се връща към живота с цялостни сили и с подготвеност да сбъдва фантазиите си. 

Синдромът на Лешникотрошачката е вродена рядка съдова малформация. Заболяването съставлява прилепяне на лявата бъбречна вена, която е ситуирана сред коремната аорта и горната мезентериална артерия, виновна за кръвоснабдяването на червата и може да има нарушаване в дренажа на левия бъбрек и яйчник. Засяга най-вече млади дами. Симптоматиката се показва в тазова болежка, кръв в урината и болежка в лявото подребрие. Единственият метод да се диагностицира е използването на скенер с контрастна материя. 

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „ Света Екатерина “ приема доста пациенти със Синдром на Лешникотрошачката и е едно от водещите лечебни заведения за лекуване на вродената и рядка съдова патология.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР