Лекари от болница Шейново ще излязат на протест утре, след

...
Лекари от болница Шейново ще излязат на протест утре, след
Коментари Харесай

Шейново излиза на протест след нападението на лекар

Лекари от болница " Шейново " ще излязат на митинг на следващия ден, откакто акушер-гинекологът доктор Албена Гагова беше нападната от татко, упорствал да получи плацентата на новороденото си бебе. 

Към митинга ще се включат пациенти. Той ще бъде подсилен и от Българския лекарски съюз, както и от лекари от лечебни заведения в София и страната, изясни доктор Таня Андреева, доктор в " Шейново " и някогашен здравен министър.

Протестът няма да е ефикасен, а ще е с лентички, само че когато имат опция, лекари ще слизат при пациентите, които ще се включат в демонстрацията. 

Андреева обясни, че е била дежурна в деня на нападението, но се е намирала в друга клиника, където е правила операция. 

" За всички беше потрес, че това се случи на доктор от нашата болница и на доктор Гагова конкретно ", сподели Андреева пред bTV. 

Тя не можа да изясни за какво тъкмо бащата е желал плацентата на бебето си, само че изясни, че сходен диалог е воден авансово. Тогава на бащата е обяснено, че в тази ситуация става въпрос за биологичен артикул и той не може да бъде изнесен просто по този начин от болничното заведение, а се изискват избрани документи. 

Не е имало отвод, а е имало спогодба за отсрочване, с цел да се уреди писмено въпросът, в противоположен случай отговорност носи лекарят. 

Андреева посочи, че в годините се е случвало да се желае плацентата, само че това се е случвало от други лечебни заведения - желани са ципите на плацентата, с цел да се употребяват при тежки изгаряния. Възможно е от плацентата да се извличат и стволови кафези, само че това също става при ясни правила и с ясна процедура. 

Таня Андреева сподели още, че след нападението е разговаряла със свои сътрудници, които са ѝ споделили, че тук-там нападенията против лекари е всекидневие. Такъв образец в ИСУЛ. 

Много лекари по-късно не могат да извършват отговорностите си поради повредени очи, счупвания. Д-р Гагова най-малко месец няма да може да извършва отговорностите си, какво става с нейните пациенти през това време, сподели тя. 

Андреева добави, че може да се наложи от " Шейново " да беседват и с премиера Бойко Борисов, като се надява и на неговата поддръжка по въпроса, още повече че сестра му също е доктор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР