Лекари и здравни работници протестират в Германия под мотото Спрете

...
Лекари и здравни работници протестират в Германия под мотото Спрете
Коментари Харесай

Немски лекари излязоха на протест

Лекари и здравни служащи стачкуват в Германия под мотото " Спрете измирането на лечебните заведения ". От Германската асоциация на лечебните заведения оповестиха, че 50 здравни заведения би трябвало да разгласят неплатежоспособност, а медиците недоволстват от ниските си заплати.

Основните аргументи за митинга на лекарите са финансови. В същността си казусът в Германия е като този в България - опциите за лекуване стават неограничени, а опциите на системата да заплати това лекуване са лимитирани. Това ни споделя лекар Стоян Монев, доктор от университетската болница в Мюнстер.

„ Конкретно лечебните заведения имат недофинансиране, обвързвано с нарасналите разноски за отопление, електричество и заплати, които не са индексирани по съответния метод от диагностично обвързваните групи. Диагностично обвързвана група е нещо като пътека, изясни лекарят. Д-р Монев добавя, че съгласно системата в Германия се заплащат операциите, а не самото лекуване.

„ До такава степен съумя да се изкриви системата, че към този момент в последна сметка лечебните заведения са стимулирани да правят огромен брой операции. Заплащат се апаративните способи на медицината, т.е. потреблението на уреди, а не се заплаща това, че пациентът се лекува. Това води до доста огромни проблеми тогава, когато пациентите имат потребност от лекуване, което обаче не е обвързвано с непрекъснатото потребление на уреди. Така се стига до едно хронично недофинансиране ", изяснява още българският доктор. Недофинансиране, което, на процедура, банкрутира лечебните заведения. Според последните данни до 1 май тази година банкрутиралите лечебни заведения са 8, а за цялата предходна година те са 10.

„ Очакваме банкрутът тази година да е към три пъти по-голям. Всички лечебни заведения под 200 кревати няма по какъв начин да оцелеят в тази система и ще бъдат или затворени, или купени и превърнати в различен тип лечебни заведения ", показва доктор Монев. Пациентите усещат проблемите, пред които са изправени лечебните заведения, най-много в интензивните отделения. „ Преди 4-5 години се вкара закон за минималния брой сестри за поделение. Между 2 и 3 интензивни кревати се покриват с найлон и на тях пациенти не лежат, даже и да умират пред вратата на болничното заведение. За страдание, обстановката в действителност е такава ", твърди лекарят.

Проблемите се съчетават и с многото напуснали експерти в лечебните заведения след пандемията от COVID-19. Така множеството лечебни заведения не могат да обслужват всички налични кревати в тях, което затваря кръга и води до по-ниски доходи. Здравният министър в Германия е подготвен с промяна, която да отстрани диагностично обвързваните групи. „ Неговият проект е към този момент да не се заплаща за тези осъществени действия, т.е. лечебните заведения да нямат тласък да правят доста на брой интервенции, доста на брой операции, а да се заплаща за това, че лечебните заведения имат леглата, които обслужват по принцип. Тоест тласъкът за това да се правят доста операции да отпадне ", изяснява лекарят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР