Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни

...
Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни
Коментари Харесай

Лекарите вече имат право да откажат лечение на агресивни пациенти

Лекари и зъболекари ще могат да отхвърлят помощ на нападателни пациенти според записаното, оповестява Българска национална телевизия. Изключение ще се прави само в случай че пациентът е в незабавно положение.

Самите медици обаче признават, че базирайки се на положената клетва, надали ще има доктор, който да откаже здравна помощ на пациент.

В етичния кодекс на лекарите е записано от дълго време, че на нападателен пациент може да бъде отказана помощ. От тази година въпросният текст към този момент е част от контракт, който урежда връзките сред лекарите и НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров уточни, че постоянно пациенти си разрешават да се държат жестоко единствено тъй като не може да се отхвърля лекуване в кабинета.

От своя страна от Националната пациентска организация дефинираха новото предписание като положително, само че предизвестиха за подводни камъни при тълкуването на текста.

Говорителят на организацията Наталия Маева разяснява, че може някой доктор в действителност да откаже здравна помощ и да се стигне до противен свършек с пациент в незабавно положение.

През първите шест месеца на 2019 година над медици в незабавни отделения са общо 34. 230 пък са случаите на вербална експанзия. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР