Лекари и медицински сестри от областната болница във Велико Търново

...
Лекари и медицински сестри от областната болница във Велико Търново
Коментари Харесай

Лекари и медицински сестри от Велико Търново излязоха на протест заради ниското заплащане

Лекари и медицински сестри от регионалната болница във Велико Търново излязоха на митинг. Причината е, че на фона на инфлацията и повишаването, през последния месец са получили с към 500 лв. по-ниски заплати от предходните месеци. Те акцентират, че ниското възнаграждение в областта на опазването на здравето ги слага на ръба на оцеляването и ги принуждава да се преквалифицират или да търсят работа в чужбина.

Д-р Венцислава Димитрова е специализант по физиотерапия във великотърновската болница. Казва, че от месеци не може да практикува в отделението, защото се постанова непрестанно да дава наряди в Спешна помощ, където експертите не доближават. На този декор получава 800 лева заплата.

" Това обикновено ли е!? Къде са заплатите, които министерството ни даде обещание на нас специализантите. Осъзнах, че не мога да оцелея единствено с медицината и в този момент коригирам книги, като в допълнение възнаграждение, което е срамотия. Доктор да би трябвало да работи друго, с цел да може да оцелее в тази страна ", споделя доктор Венцислава Димитрова, специализант.

Според контрактуваното в груповия трудов контракт, главната заплата за доктор би трябвало да е 2000 лева, а за здравна сестра 1500 лева Във великотърновската болница за август всички са получили приблизително с по 500 лева по-малко. Според медиците това се дължи на неправилното систематизиране на парите за опазване на здравето в страната.

" Самото финансиране на опазването на здравето не вярно. Не единствено съгласно мен, а съгласно всичките ми сътрудници. Според мен не е вярно да се гони численост пациенти, с цел да получаваме положителни заплати. Да лекуваме хората по 3 - 4 дни и да им споделяме, че са излекувани ", сподели доктор Ивелин Иванов - рентгенов лаборант.

" Няма пари, има недофинансиране на клиничните пътеки и лечебните заведения сега не могат да доближат прага за първото шестмесечие на предходната година по отношение на предходното. Имаме с 21% по-малко доходи ", сподели доктор Мая Попова, инфекционист.

Лекарите и сестрите упорстват политиците най-накрая да погледнат отговорно на казуса със опазването на здравето у нас, защото лечебни заведения и отделения към този момент се затварят освен поради банкрути, само че и поради липса на експерти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР