Лекари и медицински сестри от Александровската болница излязоха на протест

...
Лекари и медицински сестри от Александровската болница излязоха на протест
Коментари Харесай

Протест на медици от столичната Александровска болница

Лекари и медицински сестри от Александровската болница излязоха на митинг пред здравното заведение. Притесненията им са, че откакто от през днешния ден се анулира изключителното състояние, ще отпаднат и спомагателните хонорари за работа на първа линия поради COVID -19. Според лекар Адриян Симеонов - педиатър в болничното заведение и ръководител на профсъюз " Защита ", е прибързана анулацията на епидемиологичната конюнктура, защото Коронавирус пандемията продължава.

„ За мене е малко преждевременно това нещо, тъй като към момента има COVID болни. Трябва да бъдат обслужвани. Бях дежурен ония нощи и пристигна детенце с Коронавирус. Когато махнахме към този момент COVID леглата, когато освободихме коридорите и няма кой да ги чисти, то влезе в кабинета, в който се преглеждат безусловно всички деца. Моят съвет е да се употребяват маски в затворените пространства към момента, с цел да можем ненапълно да предотвратим, в случай че тръгне всеобщо заразяване “, уточни той.

Доктор Адриян Симеонов сподели, че плануваният авансово митинг за 7 април в триъгълника на властта, поради настояванията на лекарите, ще бъде анулиран, с цел да се изчака министърът на опазването на здравето Асена Сербезова да стартира промени в бранш. Лекарите резервират протестната си подготвеност.

Вчера лекари настояха допълнителните им хонорари за тежки условия на труд да бъдат включени в главните заплати. Искането беше издигнато на митинг на работещи в столичната Университетска болница „ Царица Йоана-ИСУЛ “.

Те се притесняват, че откакто бъде анулирана изключителната епидемиологична конюнктура, ще спре и изплащането на сумите от 600 лв. на доктор, 360 на здравна сестра и 120 лв. на санитар.

„ Има огромна разлика в това дали те ще са част от главното заплащане и ще са нещо непрекъснато или те ще са нещо, за което министерството ще каже „ през днешния ден го има, на следващия ден го няма “, казаха протестиращи от болница ИСУЛ в София. 

„ Да усилят заплатите и да си продължат да ни дават добавките за Коронавирус, които ги даваха “, упорстват медиците.

„ През първите девет месеца, откакто стартира Коронавирус, в „ Царица Йоана “, в незабавното поделение, се даваха по 50, по 100, по 500 лв. на никаква ведомост. На един лист от тетрадка се разписвахме в незабавно поделение “, споделиха те.

За БНР ръководителят на синдикалната организация „ Защита “ в ИСУЛ лекар Самуил Кътов изясни:

„ Това значи, че ние ще останем на съществени заплати, ние в допълнение финансово заплащане в нашата болница не сме получавали отпреди пандемията. Нашите съществени заплати са просто скандални. Млад доктор взима след удръжките 900 лв., санитарите взимат под 600 лв., професори, доценти, шефове на отделения взимат под 1200 лв.. Това са заплатите на университетската болница, която е люлка на толкоз доста специалности, на лекари, на академизъм и на какво ли още не “.

Синдикалистите упорстват спомагателните хонорари да влязат в главните заплати.

Вчера от здравното министерство оповестиха, че макар анулацията на наложителните ограничавания, в идващите 3 месеца здравните заведения ще продължат да получават спомагателни средства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР