Лекари и медицински сестри от 23 общински болници в страната

...
Лекари и медицински сестри от 23 общински болници в страната
Коментари Харесай

Ще оцелеят ли малките болници?

Лекари и медицински сестри от 23 общински лечебни заведения в страната прекратиха работа за час и излязоха на митинг, с цел да изискат 30 милиона лв. целева дотация. С тях се надяват да запазят здравните заведения в по-малките обитаеми места. В момента задълженията на общинските лечебни заведения са 100 милиона лв.. Вижте директното вкключване на Ива Колева от Русе.

Тежкото положение на опазването на здравето и заплахата от банкрут на общинските лечебни заведения поради задължения още веднъж накара лекарите да излязат на митинг. Медиците са срещу затварянето на лечебните заведения, тъй като се намират в отдалечени региони и в тях здравни грижи получават най-вече възрастни хора и обществено слаби. Ако се стигне до ликвидирането им, множеството от пациентите ще би трябвало да пътуват с километри до огромните градове, а при затруднения това може да се окаже съдбовно. В момента макар големите си отговорности общинските лечебни заведения оцеляват с помощта на търпението на доставчиците.
Протести на лекари в страната поради заплаха от банкрут на общинските лечебни заведения

Тежкото финансово положение на общинските лечебни заведения се дължи на обстоятелството, че те работят по цени на клиничните пътеки от 2006 година, като през това време минималната заплата се е нараснала от 180 на 510 лв., а смяната в цените на консумативите, медикаментите и услугите е фрапантната. С най-големи задължения - от 5 милиона лв. - е общинската болница в Тутракан. Заради неналичието на пари от година медиците не са получавали цялостните си хонорари.
Д-р Любомир Бойчев – шеф АГ-отделение, МБАЛ – Тутракан: Да нарастват тройно, четворно работни заплати, консумативи, енергоносители, а нищо в цените на клиничните пътеки да не се трансформира – за похлупак на всичко това да бъде лимитирано – и какво да бъдем отговорни, че лекуваме ли. Сюзън Расим, здравна сестра: Санитари, примерно приказвам, не, че нещо персонално, с 20 години стаж вземат повече от една сестра – млада, която работи в болничното заведение, без значение в кое поделение. Никой млад кадър новозавършил не желае да стартира работа в болница с толкоз малко средства.
Почти колкото на санитарите, са и заплатите в Свищовската болница. 20% от трудовите им хонорари за декември не са изплатени. Дълговете на здравното заведение са 450 000 лв.. А с цел да оцелее, болничното заведение в Омуртаг възнамерява съкращения на личния състав. Тя има задължения за близо 700 000 лева, като 430 000 от тях са към снабдители на медикаменти. С големи отговорности от два милиона лв. е и болничното заведение в Дупница.
Любомир Таушански, шеф на отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ " Св. Иван Рилски " в Дупница: Ако не се трансформират нещата, в случай че не се направи промяната, за която се приказва, няма да са още дълго време като лечебни заведения.
Затова по време на митинга през днешния ден медиците от болничното заведение в Раковски предизвикаха подписка с гледище за смяна на финансирането на клиничните пътеки и премахването на лимитите.

Д-р Иван Тумбашки – шеф на Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Раковски ": Ние сме лимитирани с един предел и да имаме надлимитна активност, не ни се заплаща. Такава активност имаме за 80 000 лв. за предходната и за по-миналата година.
А лекарите в Карлово желаеха финансирането на клиничните пътеки да се усили с най-малко 40%. Пациентите също поддържаха митингите на медиците.
Христина Димитрова – пациент: Никоя общинска болница не трябва да се закрива. Това е закононарушение. Това е геноцид по отношение на българския народ.
Само за последните 10 години 20 общински лечебни заведения са затворили порти.

След днешните митинги реакцията на Здравното министерство не закъсня. Добрата вест е, че през тази година на общинските лечебни заведения ще бъдат отпуснати 28 милиона и половина лв.. Ще бъдат преразгледани и клиничните пътеки, по които работят.
Жени Начева – зам.-министър на опазването на здравето: Законът за държавния бюджет е признат от Народно събрание, законът за бюджета на НЗОК също е признат от Народно събрание. Има ред, условия и правила, при които се договарят съответните правила за работа на здравна помощ, включително и общинските лечебни заведения. И ние ще следваме този ред и правила. Разговорът с общинските, както и с регионалните лечебни заведения би трябвало да бъде по какъв начин се лекуват пациентите и по какъв начин те да усъвършенстват своята работа и активността си.
Протестът на медиците беше подсилен от Българския лекарски съюз и Българската стопанска камара. Медиците са безапелационни, че дейностите им нямат нищо общо с Европредседателството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР